Zastanawiacie się czasem jak urozmaicić zwykłe danie, aby stało się nieprzeciętne? Alb może nie wiecie w jaki sposób przemycić, obrażonemu na wszelkie warzywa, dziecku trochę witaminek tak, aby się nie zorientowało?
Danie, które wam zaproponuje odgrywa obie z powyższych ról. Dodatek szpinaku do naleśników czyni je innymi niż na co dzień, nie zmieniając ich smaku. Soczysty, zielny kolor może zachęcić do ich zjedzenia niejednego niejadka.
Tak wykonane naleśniki podać można zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Przepis na 8szt. naleśników o średnicy 23cm:
-
Mąka pszenna – 1 szklanka
-
Zimne mleko – 2/3 szklanki
-
Zimna woda gazowana – 2/3 szklanki
-
Jajko duże – 3szt.
-
Masło roztopione – 3 łyżki
-
Sól – 1 szczypta
-
Szpinak – 2 garści
-
Szpinak kroimy w drobne kawałki
-
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy ok. 5 minut, żeby szpinak się dobrze rozdrobnił
-
Smażymy na odrobinie masła lub oleju
Ja moje naleśniki podałam ze smażonymi warzywami (papryka, cukinia, cebula), chrupiącą sałatą lodową, sosem z awokado i szczypiorkiem.
Smacznego!