Anna Nowak
Awokado to niesłodki owoc o kremowej, maślanej konsystencji. Jego smak jest mało wyczuwalny, trochę orzechowy, bardziej związany z konsystencją. Dzięki temu jest świetnym dodatkiem wielu dań, gdyż przejmuje smak dodatków. Często podaje się go z dodatkiem czosnku i chili.
Awokado składa się w ponad 15% z tłuszczy, głównie jednonienasyconych. Kaloryczność tego owocu to 169kcal/100g, a średnio owoc ma ok. 240kcal. Zawartość błonnika pokarmowego to ok. 5 g na sztukę.
Awokado to cenne źródło:
-
Witamin: A, E, C i witamin z grupy B w tym kwasu foliowego
-
Potasu, który reguluje ciśnienie krwi
-
Likopenu pełniącego funkcję antyoksydantu (o likopenie i jego cudownych właściwościach pisałam tutaj)
-
Kwasów tłuszczowych omega 3 – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu
-
Mającej świetny wpływ na nasz wzrok – luteiny
Witamina A i E z awokado świetnie się wchłaniają, ponieważ są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a jak pisałam powyżej, 15% składu awokado to właśnie tłuszcze.
Awokado dodatkowo obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi!
Warto wiedzieć
Ponieważ awokado bardzo szybko się utlenia (czernieje), należy je po przekrojeniu skropić sokiem z cytryny. Część owocu której nie zjecie, zapakujcie w folię aluminiową. Wtedy nie zrobi się ciemne.
Jak jeść awokado?
Najlepiej na zimno, z racji na zachowanie jak największej ilości witamin, minerałów i antyoksydantów. Awokado można wykorzystać zamiast masła do smarowania chleba, po zblendowaniu i doprawieniu jako dip do warzyw czy mięs, albo jako składnik sałatek.
Ja wam zaproponuję wykorzystanie awokado jako składnik pysznej kanapki na grzance na weekendowe śniadanie lub posiłek potreningowy. Połączenie awokado, łososia i jajka sprawia, że zwykłe śniadanie staje się królewskim. Spróbujcie a nie pożałujecie!
Do przygotowania kanapki będziecie potrzebować:
Chleb opiekamy w tosterze na rumianą grzankę, na niego układamy pokrojone awokado, łososia i ugotowane w koszulce jajko.
Genialne w swej prostocie! Wykwintne, ale ekspresowe danie. Takie jak lubię! 😊