![](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/eb/db/ebdb7a81-6768-4a14-b516-1c7fc9919ddd/1.jpg__1000x550_q85_crop_subsampling-2.jpg)
Pyszna przekąska na ciepło. W środku miękka i słodka, z zewnątrz chrupiąca, smakiem przenosząca na tropikalne plaże… Czyli banany w cieście z miodem i kokosem. Słodycz nie tylko dla dzieci.
Kiedy następnym razem będziecie mieć ochotę na coś pysznego, wypróbujcie ten przepis. A może czekacie na gości, a nie bardzo chce wam się piec ciasto - ten deser sprawdzi się w 100%.
Sami się przekonajcie!
![2.jpg](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/83/24/8324d076-a962-47ed-9c46-8bd47f848135/2.jpg__2048x1536_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg)
Do przyrządzenia bananów w cieście będziecie potrzebować:
-
Banan – 4szt.
-
Mąka – 1-1,5szkl. (ja użyłam pół na pół pszennej i jaglanej)
-
Jajko małe – 2szt.
-
Mleko – 0,5-1szkl.
-
Kokos wiórki – 2 łyżki
-
Miód – 2 łyżki
-
Olej do smażenia (może być rzepakowy lub kokosowy)
![3.jpg](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/b8/3a/b83a6dcd-7368-448d-8a71-5fb0be8b108a/3.jpg__2048x1536_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg)
-
Banany obieramy i kroimy na 3 części
-
Składniki na ciasto miksujemy, w razie konieczności dodając więcej mleka lub mąki. Ma wyjść gęste ciasto naleśnikowe
-
Banany moczymy w cieście i kładziemy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem
-
Smażymy z każdej strony do zarumienienia.
-
Wykładamy najpierw na talerz z papierem, żeby wchłonął tłuszcz, następnie przekładamy na czysty talerz
-
Na ciepłe banany w cieście wylewamy miód i posypujemy wiórkami kokosowymi
![4.jpg](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/37/98/3798f85f-08a1-436a-8a92-27db37d2a017/4.jpg__2048x1536_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg)
Smacznego!