Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 02.06.2017  |  Na zdrowie , Bądź fit

Błonnik pokarmowy - źródła w diecie, zapotrzebowanie i rola jaka pełni w organizmie

Anna Nowak

Błonnik pokarmowy, głównie znany z właściwość ułatwiających wypróżnienie przy zaparciach. Niedoceniany i bardzo często spożywany w zbyt małych ilościach.
Czym jest, jakie ma właściwości, kto i ile powinien dostarczać go w diecie?
Zaraz postaram się wyjaśnić te kwestie.
 
Błonnik pokarmowy to nie jedna, ale różne substancje, zazwyczaj pochodzenia roślinnego, należące do „rodziny” węglowodanów. W skład błonnika wchodzą polisacharydy: celuloza, hemiceluloza, pektyny, gumy, śluzy, polisacharydy alg, kutyna na powierzchniach owoców i liści, suberyny na podziemnych częściach roślin oraz należąca do wielocukrów lignina. Nie ulegają one procesom trawienia w przewodzie pokarmowym.
Skoro błonnik pokarmowy jest odporny na rozkład przez enzymy trawienne i nie ulega wchłanianiu, po co mamy go dostarczać?
Powodów jest wiele i mają one wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
 
2.jpg
 
Funkcje jakie pełni błonnik pokarmowy:
  • ma zdolność wiązania wody, przez co zwiększa masę i objętość kału oraz wypełnia jelita, umożliwiając ich ruchy perystaltyczne i usuwanie z przewodu pokarmowego niestrawionych resztek pokarmowych
  • zapobiega nowotworom jelita grubego
  • zapobiega chorobie uchyłkowej jelit
  • daje uczucie sytości, przez co ułatwia odchudzanie
  • może wiązać sole kwasów żółciowych oraz cholesterol, w wyniku czego zwiększa się ich wydalanie z kałem (obniża zawartość cholesterolu we krwi zapobiegając miażdżycy),
  • zmniejsza wchłanianie węglowodanów, obniża zawartość glukozy we krwi i obniża zapotrzebowanie na insulinę – bardzo ważna kwestia w przebiegu cukrzycy
  • posiada zdolność wiązania metali ciężkich i innych substancji toksycznych, działa odtruwająco
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • pomaga w prawidłowym rozwoju bakterii jelitowych, jest prebiotykiem
 
Źródłami błonnika pokarmowego są:
  • dojrzałe warzywa
  • mniej dojrzałe owoce
  • nasiona roślin strączkowych
  • kasze
  • produkty pełnoziarniste jak chleb, makaron, ryż
Błonnika pokarmowego nie posiadają:
  • mięso
  • mleko
  • jaja
  • masło
  • oleje
  • alkohole
 
Błonnik pokarmowy powinien być dostarczany w ilości 25-40g dziennie. Ilość ta pozwoli na regularność wypróżnień oraz działanie oczyszczające poprzez wiązanie metali ciężkich i substancji toksycznych w organizmie. Dostarczenie błonnika w odpowiedniej ilości będzie działać profilaktycznie na chorobę uchyłkową jelit i chorobę nowotworową jelita grubego.
 
Badając przyczynę zachorowania na raka jelita grubego, zauważono, że wszyscy pacjenci stosowali dietę niskobłonnikową, wynikającą z unikania warzyw, nasion roślin strączkowych i owoców, kasz oraz produktów zawierających pełne ziarno. Wniosek, jaki można z tego wyciągnąć, jest taki, że odpowiednia podaż błonnika pokarmowego pozwoli zapobiec zachorowaniu na raka jelita grubego!
 
Zalecenia do spożywania błonnika pokarmowego:
  • otyłość
  • cukrzyca
  • miażdżyca
  • kamica żółciowa
  • ogólnie pojęte zdrowe odżywianie, w przypadku zdrowych osób
  • nadwaga i otyłość
  • zaparcia
 
3.jpg
 
Mimo, że błonnik pokarmowy spełnia szereg ważnych funkcji jak wiązanie wody, odtruwanie, profilaktyka choroby uchyłkowej jelit i nowotworu jelita grubego, nie wszyscy mogą go jeść. Niestety są choroby, gdzie błonnik będzie niewskazany i mimo jego prozdrowotnych właściwości w przypadku tych konkretnych schorzeń, należy go unikać.
 
 
Przeciwwskazania do spożywania błonnika pokarmowego:
  • stany zapalne żołądka
  • stany zapalne trzustki
  • stany zapalne dróg żółciowych
  • stany zapalne jelit
  • nieswoiste zapalenie jelit
  • stany zapalne wątroby
  • nadmierna pobudliwość jelita grubego
  • wyrównane choroby nerek i dróg moczowych
  • stany niedoboru białka
  • stany niedoboru składników mineralnych
  • nieżyt przewodu pokarmowego
  • choroba wrzodowa żołądka
  • choroba wrzodowa dwunastnicy
  • zaburzenia układu krążenia
  • okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych
  • osoby w wieku starszym
  • ostry stan zapalny w przebiegu choroby uchyłkowej jelit
 
Jak widać powyżej, przeciwwskazań do spożywania błonnika pokarmowego jest sporo. Nie znaczy to jednak, żeby całkowicie zrezygnować z warzyw czy owoców oraz ziaren, ale odpowiednio je przygotować:
  • warzywa staramy się jeść bardzo młode lub gotowane, bez skórki
  • owoce jemy bardzo dojrzałe, bez pestek (maliny, truskawki) i bez skórki
  • grubsze kasze gotujemy do miękkości, można przecierać przez sitko
  • z pieczywa wybieramy graham lub orkisz
  • otręby pszenne wybieramy owsiane – błonnik w nich zawarty jest bardziej delikatny i rozpuszczalny w wodzie
 
Należy pamiętać, że w przypadku każdej choroby należy dowiedzieć się jakiego typu dietę powinno się stosować. Ogólnie pojęte zasady zdrowego odżywiania są tylko dla osób zdrowych.
 
4.jpg
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł