02.06.2017 
                
                    | 
                        
                            Na zdrowie
                            , 
                        
                            Bądź fit
                            
                        
                
            
            
        
        
            Błonnik pokarmowy - źródła w diecie, zapotrzebowanie i rola jaka pełni w organizmie
Błonnik pokarmowy, głównie znany z właściwość ułatwiających wypróżnienie przy zaparciach. Niedoceniany i bardzo często spożywany w zbyt małych ilościach.
Czym jest, jakie ma właściwości, kto i ile powinien dostarczać go w diecie?
Zaraz postaram się wyjaśnić te kwestie.
Błonnik pokarmowy to nie jedna, ale różne substancje, zazwyczaj pochodzenia roślinnego, należące do „rodziny” węglowodanów. W skład błonnika wchodzą polisacharydy: celuloza, hemiceluloza, pektyny, gumy, śluzy, polisacharydy alg, kutyna na powierzchniach owoców i liści, suberyny na podziemnych częściach roślin oraz należąca do wielocukrów lignina. Nie ulegają one procesom trawienia w przewodzie pokarmowym.
Skoro błonnik pokarmowy jest odporny na rozkład przez enzymy trawienne i nie ulega wchłanianiu, po co mamy go dostarczać?
Powodów jest wiele i mają one wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Funkcje jakie pełni błonnik pokarmowy:
- 
	ma zdolność wiązania wody, przez co zwiększa masę i objętość kału oraz wypełnia jelita, umożliwiając ich ruchy perystaltyczne i usuwanie z przewodu pokarmowego niestrawionych resztek pokarmowych
 - 
	zapobiega nowotworom jelita grubego
 - 
	zapobiega chorobie uchyłkowej jelit
 - 
	daje uczucie sytości, przez co ułatwia odchudzanie
 - 
	może wiązać sole kwasów żółciowych oraz cholesterol, w wyniku czego zwiększa się ich wydalanie z kałem (obniża zawartość cholesterolu we krwi zapobiegając miażdżycy),
 - 
	zmniejsza wchłanianie węglowodanów, obniża zawartość glukozy we krwi i obniża zapotrzebowanie na insulinę – bardzo ważna kwestia w przebiegu cukrzycy
 - 
	posiada zdolność wiązania metali ciężkich i innych substancji toksycznych, działa odtruwająco
 - 
	obniża ciśnienie tętnicze krwi
 - 
	pomaga w prawidłowym rozwoju bakterii jelitowych, jest prebiotykiem
 
Źródłami błonnika pokarmowego są:
- 
	dojrzałe warzywa
 - 
	mniej dojrzałe owoce
 - 
	nasiona roślin strączkowych
 - 
	kasze
 - 
	produkty pełnoziarniste jak chleb, makaron, ryż
 
Błonnika pokarmowego nie posiadają:
- 
	mięso
 - 
	mleko
 - 
	jaja
 - 
	masło
 - 
	oleje
 - 
	alkohole
 
Błonnik pokarmowy powinien być dostarczany w ilości 25-40g dziennie. Ilość ta pozwoli na regularność wypróżnień oraz działanie oczyszczające poprzez wiązanie metali ciężkich i substancji toksycznych w organizmie. Dostarczenie błonnika w odpowiedniej ilości będzie działać profilaktycznie na chorobę uchyłkową jelit i chorobę nowotworową jelita grubego.
Badając przyczynę zachorowania na raka jelita grubego, zauważono, że wszyscy pacjenci stosowali dietę niskobłonnikową, wynikającą z unikania warzyw, nasion roślin strączkowych i owoców, kasz oraz produktów zawierających pełne ziarno. Wniosek, jaki można z tego wyciągnąć, jest taki, że odpowiednia podaż błonnika pokarmowego pozwoli zapobiec zachorowaniu na raka jelita grubego!
Zalecenia do spożywania błonnika pokarmowego:
- 
	otyłość
 - 
	cukrzyca
 - 
	miażdżyca
 - 
	kamica żółciowa
 - 
	ogólnie pojęte zdrowe odżywianie, w przypadku zdrowych osób
 - 
	nadwaga i otyłość
 - 
	zaparcia
 
Mimo, że błonnik pokarmowy spełnia szereg ważnych funkcji jak wiązanie wody, odtruwanie, profilaktyka choroby uchyłkowej jelit i nowotworu jelita grubego, nie wszyscy mogą go jeść. Niestety są choroby, gdzie błonnik będzie niewskazany i mimo jego prozdrowotnych właściwości w przypadku tych konkretnych schorzeń, należy go unikać.
Przeciwwskazania do spożywania błonnika pokarmowego:
- 
	stany zapalne żołądka
 - 
	stany zapalne trzustki
 - 
	stany zapalne dróg żółciowych
 - 
	stany zapalne jelit
 - 
	nieswoiste zapalenie jelit
 - 
	stany zapalne wątroby
 - 
	nadmierna pobudliwość jelita grubego
 - 
	wyrównane choroby nerek i dróg moczowych
 - 
	stany niedoboru białka
 - 
	stany niedoboru składników mineralnych
 - 
	nieżyt przewodu pokarmowego
 - 
	choroba wrzodowa żołądka
 - 
	choroba wrzodowa dwunastnicy
 - 
	zaburzenia układu krążenia
 - 
	okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych
 - 
	osoby w wieku starszym
 - 
	ostry stan zapalny w przebiegu choroby uchyłkowej jelit
 
Jak widać powyżej, przeciwwskazań do spożywania błonnika pokarmowego jest sporo. Nie znaczy to jednak, żeby całkowicie zrezygnować z warzyw czy owoców oraz ziaren, ale odpowiednio je przygotować:
- 
	warzywa staramy się jeść bardzo młode lub gotowane, bez skórki
 - 
	owoce jemy bardzo dojrzałe, bez pestek (maliny, truskawki) i bez skórki
 - 
	grubsze kasze gotujemy do miękkości, można przecierać przez sitko
 - 
	z pieczywa wybieramy graham lub orkisz
 - 
	otręby pszenne wybieramy owsiane – błonnik w nich zawarty jest bardziej delikatny i rozpuszczalny w wodzie
 
Należy pamiętać, że w przypadku każdej choroby należy dowiedzieć się jakiego typu dietę powinno się stosować. Ogólnie pojęte zasady zdrowego odżywiania są tylko dla osób zdrowych.
            
