Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 29.01.2018  |  Na zdrowie , Kraina smaku

Dlaczego warto jeść mięso z królika oraz przepis na pieczonego królika z dodatkiem warzyw w aromatycznym sosie

Anna Nowak

Lubicie mięso z królika?
Ja uwielbiam, a odkąd mamy swoje króliki z ekologicznej hodowli, z jeszcze większą chęcią po nie sięgam.
 
Mięso z królika jest białe, lekkostrawne i delikatne. Ma łagodny smak. Jak na mięso ma również ładny zapach w przeciwieństwie do chociażby wieprzowiny czy wołowiny. Należy do mięs dietetycznych. Ma niską zawartość tłuszczu a 100g dostarcza ok. 114kcal. Zawartość białka waha się od 20 do 25%.
 
Ze względu na łatwostrawność (białko przyswajane jest 90%; dla porównania – mięso wołowe przyswajane jest w ok. 60%) i wysoką wartość odżywczą, mięso z królika polecane jest:
  • dzieciom
  • osobom starszym
  • osobom z chorobami układu pokarmowego
  • alergikom
  • kobietom w ciąży
  • matkom karmiącym piersią
  • ze względu na niską zawartość cholesterolu – osobom z ryzykiem zachorowania na miażdżycę
  • ze względu na niską zawartość puryn – osobą z dną moczanową
 
Warto zauważyć, że mięso z królika nie jest naszprycowane dużą ilością hormonów jak w przypadku mięsa kurczaków, także warto stosować je jako zamiennik popularnych kurczaków.
 
Mięso z królika zawiera wysoki procent egzogennego (którego organizm nie wytwarza sam; należy go dostarczyć wraz z pożywieniem) kwasu linolenowego, czyli nienasyconego kwasu tłuszczowego omega 3, który jest niezbędny w profilaktyce chorób serca i zapalenia stawów. Kwasy tłuszczowe omega 3 są również budulcem błon komórkowych (więcej o tłuszczach w tym artykule).
 
Powyższe punkty, a przede wszystkim bardzo dobry smak, przekonują mnie do tego, aby królika przyrządzać.
Sposobów na mięso królicze jest wiele, a ja wam podam jeden z nich, który najbardziej przypadł mi do gustu 😊
 
 
Pieczony króli z warzywami w aromatycznym sosie
 
Do przyrządzenia potrawki z królika będziecie potrzebować:
  • królik tuszka – ok. 1-1,5kg (u mnie były to dwie nogi, ale wielkiego królika 😊)
  • śmietana 12% lub jogurt naturalny – 100-150g
  • cebula duża– 1szt.
  • czosnek – 3 duże ząbki
  • marchew – ½ kg
  • skorzonera – ½ kg
  • ziemniaki – ½ kg
  • por – cały
Warzywa mogą być inne lub może być ich więcej. Takiej, jakie lubicie. Brokuł, kalafior, cukinia, papryka, korzeń pietruszki… Jednak proponuję dodać ziemniaki, aby danie było zbilansowane i zawierało odpowiednia ilość węglowodanów.
 
  • kurkuma – 1 łyżeczka
  • tymianek suszony – 1,5 łyżeczki
  • sos sojowy jasny – 2 łyżki lub ciemny – 1 łyżka
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz do smaku
 
  1. Królika kroimy na części, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie obsalamy; wkładamy do lodówki na 1-2godz. a najlepiej na noc
  2. Rozgrzewamy piekarnik do max
  3. Do nagrzanego piekarnika wkładamy opłukanego i osuszonego królika i pieczemy w maksymalnej temperaturze ok. 15 min
  4. W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy na drobniejsze części (oprócz cebuli). Takie jakie lubicie. U mnie była to spore kawałki.
  5. Pokrojone warzywa zalewamy w garnku wodą, mniej więcej do połowy - 2/3 wysokości warzyw. Chyba, że wolicie mieć więcej sosu, wtedy zalejcie trochę większą ilością wody
  6. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni; dodajemy do wody z warzywami wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  7. Gdy minie 15 minut, kiedy królik jest w piekarniku, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i przykrywamy naczynie, w którym piecze się królik. Nastawiamy minutnik na 30 min
  8. Po 30 minutach przekręcamy kawałki królika w naczyniu, w którym się piecze i jeszcze raz wstawiamy na 30 minut jednak teraz już bez przykrycia
  9. 1 godz. i 15 minut powinno spokojnie wystarczyć, aby upiec królika
  10. Wracamy do warzyw – gotujemy je do miękkości. Uważajcie, gdy używacie innych warzyw niż podałam w przepisie, bo np. brokuł potrzebuje dużo krótszego czasu, żeby się ugotować niż marchewka czy ziemniaki, dlatego warto go dodać w momencie, gdy inne warzywa już od kilku minut się gotują. Kontrolujcie sytuację w garnku
  11. Gdy warzywa będą miękkie, rozrabiamy śmietanę lub jogurt w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy kurkumę, tymianek i sos sojowy i wlewamy do wody z warzywami, cały czas mieszając; solimy do smaku
  12. Wyjmujemy 2-3 kawałki ziemniaka z gotowego już sosu i dokładnie rozdrabniamy widelcem; z powrotem wkładamy go do sosu. Zabieg ten ma na celu zagęszczenie sosu. Jeśli wolicie, możecie użyć do tego celu mąki
  13. Królika podajemy wraz z warzywami w sosie; posypujemy natką pietruszki lub koperkiem
 
Królik w tym wykonaniu zachowuje swój naturalny smak, który ja osobiście bardzo lubię. Dodatek warzyw w bardzo aromatycznym sosie (koniecznie musicie spróbować!) dopełnia danie w 100%.
 
20180124_174152.jpg
 
20180124_174732.jpg
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł