 
        
        
Uwielbiam weekendowe śniadania, gdy wspólnie z mężem możemy spokojnie delektować się czy to naleśnikami, czy racuszkami z jabłkiem, albo tostami, czy „przypieczkami”. W weekend zazwyczaj mamy czas dla siebie i lubimy sobie podogadzać.
Inaczej jest w tygodniu, gdy śniadanie jem w pracy, przy biurku w ograniczonym przedziale czasowym. Śniadanie zazwyczaj przygotowuję dzień wcześniej, żeby rano nie marnować cennych chwil.
Gdy nie mam pomysłu albo chęci na przygotowanie czegoś bardziej wymyślnego, z pomocą przychodzi granola. Ja ją jem z rozgniecionym widelcem bananem, ale można z mlekiem czy jogurtem. Jest to bardzo pożywne śniadanie, które uwielbiam. Płatki owsiane i otręby dają mi energię, ale też dostarczają cennych witamin z grupy B oraz błonnika. Dodatek orzechów to bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3, a miód lub syrop klonowy dodaje wspaniałej słodyczy, którą tak bardzo lubię rano.
Do przygotowania granoli będziesz potrzebować:
- 
	Płatki owsiane – 200g
- 
	Otręby pszenne – 50g
- 
	Płynny miód lub syrop klonowy – 5 łyżek
- 
	Dodatki takie jak orzechy, pestki słonecznika i dyni, rodzynki, żurawina po pół szklanki, wedle uznania
- 
	Płatki owsiane, otręby i miód lub syrop klonowy dokładnie mieszamy w dużej misce
- 
	Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- 
	Pieczemy ok 20-30 min w 160 stopniach co jakiś czas mieszając
- 
	Studzimy
- 
	Mieszamy z ulubionymi dodatkami
- 
	Przechowujemy w zamkniętym słoiku
1 łyżka granoli bez dodatków ma ok. 30kcal
 
            

