23.03.2018
|
Kraina smaku
Ekspresowe w wykonaniu, kruche ciastka kokosowe z czekoladą - bez dodatku cukru! No i oczywiście zdrowe 😉
Szybko, prosto i na temat. Czyli tak jak lubię 😊
Tworzenie ciastek – 5 minut
Jedzenie ciastek – 5 sekund :P
To fakt, trzeba uważać z takimi ciastkami 😊 Ale jak mają przyjść w odwiedziny goście to jak najbardziej można zrobić (bo przynajmniej nie będziesz jadła ich sama😉).
Do wykonania ciastek będziesz potrzebować:
-
Mąka ryżowa – 2 szklanki (możesz użyć pszennej, jeśli nie masz ryżowej)
-
Płatki owsiane lub jęczmienne – 1,5 szklanki
-
Banan – 4szt.
-
Olej kokosowy nierafinowany, czyli ten pachnący – ¾ szklanki
-
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
-
Cynamon – 1 łyżeczka
-
Kurkuma – ½ łyżeczki
-
Czekolada gorzka – 1 tabliczka (100g)
-
Wiórki kokosowe – ½ szklanki
-
Sól – ¼ łyżeczki
-
Robimy z bananów puree
-
Wszystkie składniki (prócz czekolady mieszamy dokładnie)
-
Dodajemy połowę tabliczki czekolady pokruszonej i jeszcze raz mieszamy
-
Tworzymy ciastka (ręką, łyżką, wykrwaczką, jak wolicie😊 – ja lepiłam ręką) i przekładamy na blachę do pieczenia. Jeśli zrobicie je w rozsądnym wymiarze, nie zmieszczą wam się wszystkie na blachę. Ja zrobiłam ciastka-giganty, ale niestety nie wyszły tak kruche i dobre, jak gdyby były mniejsze. Dlatego proponuję wam podzielić ciasto na 20-30 ciastek (u mnie było to 12szt! Serio… giganty!)
-
Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Sprawdzajcie poziom dopieczenia w trakcie
Cały przepis ma ok. 4700kcal.
Jeśli podzielicie to na 25 ciastek, wyjdzie wam 188kcal na jedno ciastko.
Moje ciastka miały po milion kalorii… (śmiać się czy płakać?...) 😊
Ale pomyślcie… ile kalorii wrzucamy w siebie jedząc kupne słodycze. Gdzie nie tylko tona tłuszczu, ale jeszcze cukier w spooorych ilościach. A wartość odżywcza? Równiutkie ZERO! 😉
Smacznego!