![](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/5e/a7/5ea7a9cd-2e11-4b5f-86ca-6571450e49bd/20180324_202554.jpg__1000x550_q85_crop_subsampling-2.jpg)
Mazurek – klasyka na wielkanocnym stole.
Rodzajów tego wypieku jest po prostu milion! Ja dzisiaj mam dla was przepis na FIT mazurka z pyszną masą orzechowo-morelową. Mam nadzieję, że zasmakuje wam w tej wersji 😊
Spód
-
Mąka kukurydziana – 200g
-
Mąka ryżowa – 50g
-
Olej kokosowy – 160g
-
Miód – 2 łyżki
-
Kurkuma – ½ łyżeczki
-
Zimna woda – kilka łyżek
-
Cukier z wanilią lub ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Zamiast mąki kukurydzanej i ryżowej możecie użyć innej bezglutenowej, lub mieszanki bezglutenowych mąk w dowolnych proporcjach.
Masa orzechowo-morelowa
-
Masło orzechowe – 80-100g
-
Dżem morelowy niskosłodzony – 200g
-
Sok z cytryny – 1-2 łyżki
Dekoracja
-
Morele suszone
-
Orzechy
-
Czekolada starta lub polewa z gorzkiej czekolady
-
Mąkę miksujemy z olejem kokosowym w płynnej lub półpłynnej postaci
-
Dodajemy do ciasta rozpuszczony miód, kurkumę i wanilię i miksujemy aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto (można dodać trochę zimnej wody)
-
Zmiksowane ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na godzinę lub więcej
-
Ciasto rozwałkowujemy lub rozkładamy równo rękami na formę o wielkości ok. 20x30cm, przyozdabiając brzegi kawałkami ciasta
-
Ciasto pieczemy 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, studzimy
-
Gdy ciasto się piecze przygotowujemy masę orzechowo-morelową mieszając dokładnie masło orzechowe (możecie je podgrzać w mikrofali, żeby było miękkie, lejące) z dżemem morelowym i sokiem z cytryny
-
Masę wykładamy na całkowicie wystudzony spód i przyozdabiamy morelami, orzechami i czekoladą lub polewą czekoladową
![20180324_202644.jpg](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/67/b3/67b323d3-0d23-44ac-a0bf-877e9f91a41d/20180324_202644.jpg__1599x900_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg)
Smacznego!