Nie wiem jak wam, ale mnie zupa rybna kojarzy się z taką śmieciówką z nieregularnymi kawałkami ryby. Trochę startej marchewki, trochę ryżu i ostry smak. Taki rybny, ostry rosół.
Choć taka zupa bardzo mi smakuje to powiedziałam stanowcze nie jej wyglądowi i postanowiłam sama przygotować zupę rybną, która będzie dobra, ale też będzie cieszyć wzrok.
Zupę rybną w mojej wersji należy podać z ładnie podpieczonymi na złoty kolor ziemniaczkami pokrojonymi w półksiężyce. Bo przecież, co, jak nie pieczone ziemniaki, do ryby pasuje najbardziej? 😊
Do przygotowania 4 porcji zupy eleganckiej zupy rybnej będziecie potrzebować:
-
Filety bez skóry ryb, które lubicie najbardziej, może być np. łosoś i dorsz– 400g
-
Głowa karpia (opcjonalnie – dzięki niej zupa będzie bardziej intensywna, bardziej rybna) – 1szt.
-
Mąka do obtoczenia ryby
-
Olej do smażenia
-
Włoszczyzna – 1 pęczek
-
Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
-
Sos rybny (ew. sojowy) – 2 łyżki
-
Sok z cytryny – z połówki
-
Masło – 1 łyżka
-
Czosnek – 2 ząbki
-
Sól i chili w proszku – do smaku
-
Koperek świeży – ½ pęczka
-
Woda – 1,5l
-
Ziemniaki – 8szt.
-
Filety ryb myjemy, osuszamy i kroimy w równą kostkę ok.2x2cm
-
Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na złoty kolor
-
Obsmażoną rybę przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
-
Do garnka wkładamy oczyszczoną głowę karpia (bez oczu – proponuję, aby mąż wam pomógł się ich pozbyć…), seler, cebulę i pietruszkę, zalewamy wodą (1,5l), solimy i gotujemy 30 minut
-
Po 30 minutach przecedzamy powstały bulion (warzywa i głowa ryby nie będą nam potrzebne), dodajemy pokrojoną w słupki marchew i pokrojonego w plasterki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i chili i gotujemy do miękkości warzyw, ok. 10-12 minut
-
Do zupy dodajemy podsmażoną wcześniej na złoto rybę i solimy do smaku
-
Całość gotujemy jeszcze 5 minut
-
Zupę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami
Smacznego!