Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 16.12.2017  |  Kraina smaku

Elegancka zupa rybna

Anna Nowak

Nie wiem jak wam, ale mnie zupa rybna kojarzy się z taką śmieciówką z nieregularnymi kawałkami ryby. Trochę startej marchewki, trochę ryżu i ostry smak. Taki rybny, ostry rosół.
Choć taka zupa bardzo mi smakuje to powiedziałam stanowcze nie jej wyglądowi i postanowiłam sama przygotować zupę rybną, która będzie dobra, ale też będzie cieszyć wzrok.
 
Zupę rybną w mojej wersji należy podać z ładnie podpieczonymi na złoty kolor ziemniaczkami pokrojonymi w półksiężyce. Bo przecież, co, jak nie pieczone ziemniaki, do ryby pasuje najbardziej? 😊
 
Do przygotowania 4 porcji zupy eleganckiej zupy rybnej będziecie potrzebować:
  • Filety bez skóry ryb, które lubicie najbardziej, może być np. łosoś i dorsz– 400g
  • Głowa karpia (opcjonalnie – dzięki niej zupa będzie bardziej intensywna, bardziej rybna) – 1szt.
  • Mąka do obtoczenia ryby
  • Olej do smażenia
  • Włoszczyzna – 1 pęczek
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Sos rybny (ew. sojowy) – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – z połówki
  • Masło – 1 łyżka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól i chili w proszku – do smaku
  • Koperek świeży – ½ pęczka
  • Woda – 1,5l
  • Ziemniaki – 8szt.
 
20171213_183752.jpg
 
20171213_184556.jpg
 
  1. Filety ryb myjemy, osuszamy i kroimy w równą kostkę ok.2x2cm
  2. Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na złoty kolor
  3. Obsmażoną rybę przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
  4. Do garnka wkładamy oczyszczoną głowę karpia (bez oczu – proponuję, aby mąż wam pomógł się ich pozbyć…), seler, cebulę i pietruszkę, zalewamy wodą (1,5l), solimy i gotujemy 30 minut
  5. Po 30 minutach przecedzamy powstały bulion (warzywa i głowa ryby nie będą nam potrzebne), dodajemy pokrojoną w słupki marchew i pokrojonego w plasterki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i chili i gotujemy do miękkości warzyw, ok. 10-12 minut
  6. Do zupy dodajemy podsmażoną wcześniej na złoto rybę i solimy do smaku
  7. Całość gotujemy jeszcze 5 minut
  8. Zupę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami
 
20171213_184032.jpg
 
20171213_184525.jpg
 
 
Smacznego!
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł