Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia? Jeść z korzyścią dla zdrowia?... Tak, to możliwe! Dzięki temu brownie, klasykowi wśród zdrowych słodkości, jedzenie ciasta zyska zupełnie nowy wymiar. Od teraz jedzenie słodkości będzie w pełni usprawiedliwione 😊
Kawałek tego pysznego brownie to tylko 106kcal!
Ciasto jest „daniem” w pełni zbilansowanym (pod względem makroskładników) zawierającym w swoim składzie 14% białka, 35% tłuszczu i 58% węglowodanów. Oraz 2,5g błonnika pokarmowego.
Białko co prawda nie jest w pełni pełnowartościowe, jednak to nic nie szkodzi, ponieważ ciasto traktujemy jako deser lub przekąskę, uzupełniając menu o inne produkty zawierające białko pełnowartościowe jak mięso, ryby, jaja, amarantus czy soję.
Dla przypomnienia dodam, że w diecie wystarczy 50% białka pełnowartościowego, reszta może być z innych źródeł jak orzechy czy właśnie strączki.
Tego typu ciasta świetnie nadadzą się dla dzieci, które stronią od zdrowej żywności. Zawartość fasoli, banana i gorzkiego kakao sprawia, że deser staje się alternatywą dla innych ogólnie rozumianych zdrowych potraw. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, pamiętając, że menu powinno być jak najbardziej urozmaicone 😉
Do przygotowania brownie z fasoli będziecie potrzebować:
-
Puszka czerwonej fasoli lub ok. 250g ugotowanej
-
Banan bardzo dojrzały – 2szt.
-
Jajko – 1szt.
-
Olej kokosowy – 1 łyżka
-
Kakao – 2 łyżki
-
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
-
Gorzka czekolada (powyżej 60% zawartości kakao) – 50g, czyli pół tabliczki
-
Fasolę z puszki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
-
Czekoladę łamiemy na małe kawałki
-
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko
-
Masę przekładamy do niewielkiej formy do pieczenia i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
-
Ciasto dzielimy na 10 części, z których każda ma 106kcal
Ciasto można polać roztopioną resztą tabliczki czekolady, która została z tego przepisu. Wówczas do każdego kawałka doliczcie 30kcal.