Ciecierzyca to bogactwo kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, błonnika, fosforu, żelaza, wapnia i selenu. Warto po nią sięgać z uwagi na specyficzny orzechowy posmak, który świetnie się sprawdzi podczas przyrządzania sałatek i wszelkiego rodzaju past w tym słynnego hummusu.
Ja zaproponuję wam cieciorkę w trochę innej wersji, mianowicie jako główny składnik kotletów. Dodatek szpinaku, szczypiorku i sera żółtego sprawią, że kotlety będą prezentowały się i smakowały wyśmienicie.
Do przygotowania 10 szt. kotlecików będziecie potrzebować:
-
Ciecierzyca sucha – 1szkl.
-
Szpinak – 1 garść
-
Szczypiorek – pół pęczka
-
Ser żółty mozzarella tarty – 100g
-
Jajko małe – 2szt.
-
Chilli – pół łyżeczki
-
Sól i pieprz do smaku
-
Bułka tarta do obtoczenia kotletów
-
Olej lub masło klarowane do smażenia
-
Ciecierzycę namocz przez co najmniej 12 godzin, w międzyczasie zmieniając wodę na czystą
-
Połowę ugotowanej ciecierzycy zblenduj z jajkami
-
Szpinak i szczypiorek pokrój w mniejsze kawałki
-
Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj
-
Uformuj 10 kotlecików, obtocz w bułce tartej (można jeszcze na jakiś czas włożyć kotleciki do lodówki, żeby się nie rozpadały w trakcie smażenia)
-
Smaż na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym bądź maśle klarowanym z obu stron do zarumienienia
1 kotlecik ma ok 170kcal.
Smacznego!