Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 10.07.2017  |  Kraina smaku

Kotleciki z kalafiora

Anna Nowak

Kalafior – mój wyznacznik lata. Kocham miłością wielką i zawsze staram się wykorzystać sezon na maxa, żeby potem nie żałować, że nie skorzystałam. Tylko problem jest taki, że po jakimś czasie po prostu się trochę nudzi. Dodatkową kwestią związaną z kalafiorem jest kolor. Ok, nie każdemu to przeszkadza, że jest biały, ja jednak wolę mieć bardziej kolorowo na talerzu. Smak to jedno, ale podanie dania też musi być odpowiednie. Nasze oczy też jedzą, także jeśli chcecie, żeby domownikom smakowało bardziej, przyłóżcie się do tego w jaki sposób danie jest serwowane.
 
Także co zrobić jak kalafior się już trochę znudzi, ale nadal chcemy go kupować, żeby potem nie żałować, że nie zjedliśmy go wystarczająco dużo? Trzeba zrobić kotleciki z kalafiora! 😊 Nie dosyć, że ich wygląd zupełnie odbiega od warzywa podanego standardowo, to jeszcze odpowiednio dobrane przyprawy podkręcą smak. Ponadto, takie kotleciki świetnie się sprawdza w lunch box’ie! Pyszne na ciepło i na zimno. Nic tylko robić i zajadać.
 
Do przygotowania 11 kotlecików będziecie potrzebować:
  • Kalafior – 1szt.
  • Jajko – 2szt.
  • Kaszka kukurydziana – 4 łyżki
  • Mozzarella żółta tarta – 4 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kurkuma – ¼ łyżeczki
  • Papryka słodka – ½ łyżeczki
  • Możecie użyć również innych przypraw czy ziół, które lubicie
20170708_081727.jpg
  1. Kalafiora gotujemy, żeby był al ’dente
  2. Ugotowanego kalafiora rozdrabniamy, można to zrobić w malakserze lub po prostu drobniutko posiekać. Nie przerabiajcie go jednak na totalną miazgę, kawałki kalafiora muszą być wyczuwalne
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
  4. Formujemy kotleciki (ja do tego celu użyłam okrągłych obręczy) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Zapiekamy w 200 stopniach ok. 20-30 min
20170708_081519.jpg
 
Jeden kotlecik ma ok. 70kcal
 
Smacznego!
 
20170708_081617.jpg
 
20170708_081738.jpg
 
20170708_081821.jpg
 
20170708_081833.jpg
 
20170708_081853.jpg
 
20170708_081920.jpg
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł