Krewetki, moją wielką miłość, mogłabym jeść chyba codziennie. Tylko zdrowy rozsądek mnie przed tym powstrzymuje 😊 Uwielbiam je za delikatny smak, konsystencję, wykwintność i ekspresowy czas przygotowania.
Wystarczy je tylko obrać (albo kupić już obrane) i po partu chwilach mamy gotowy naprawdę wspaniały i elegancki obiad!
Ponieważ krewetki w smaku są raczej mało intensywne, warto połączyć je z chili. A co z resztą dodatków? Tu już panuje całkowita dowolność, ponieważ pasują do nich owoce, warzywa, wino… Na co tylko macie ochotę.
Krewetki, które wam dzisiaj proponuję to połączenie ostrego smaku chili, delikatnego mango, a całość uzupełnia pyszny sos z pomarańczy i pasty tahini. Po prostu do zakochania!
Do przygotowania dwóch porcji krewetek będziecie potrzebować:
-
Krewetki – ok. 200g obranych; 400g w pancerzach (ja użyłam obranych krewetek białych Vannamei z Lidla – 225g w opakowaniu)
-
Mango – 1 świeże lub z puszki bez zalewy (u mnie poszło z puszki – akurat takie miałam)
-
Olej kokosowy virgin – 2 łyżki
-
Czosnek – 2 ząbki
-
Imbir – 1-2cm kawałek
-
Chili – świeże lub w proszku do smaku, ile lubicie (u mnie malutkie, suszone w całości papryczki – piekielnie ostre! – 2szt.)
-
Trawa cytrynowa w proszku – 1 łyżeczka
-
Tahini – 1 pełna łyżka, może być więcej, jeśli chcecie bardziej chałwowy smak
-
Sok z jednej świeżej pomarańczy
-
Sok z połówki cytryny lub całej limonki
-
Sos rybny – 1 łyżka
-
Mąka kokosowa – 1 łyżeczka
-
Natka pietruszki – 1 pęczek
-
Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy
-
Przygotowujemy sos: sok z pomarańczy, sok z cytryny lub limonki, sos rybny, mąkę kokosową i tahini mieszamy w miseczce. Tahini nie połączy wam się dokładnie z resztą składników na tym etapie, ale nie martwcie się, bo po podgrzaniu będzie ok
-
Imbir i czosnek ścieramy na tarce, chili, jeśli używamy świeże, drobno kroimy
-
Natkę pietruszki drobno siekamy; zostawiamy kilka gałązek do dekoracji
-
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią krewetki, imbir, czosnek, chili i trawę cytrynową. Podsmażamy po minucie z obu stron krewetek. Uważajcie, żeby przyprawy wam się nie spaliły
-
Do krewetek dodajemy wcześniej przygotowany sos, natkę pietruszki i pokrojone w dowolne kawałki mango
-
Krewetki dusimy w sosie jakieś 2 minuty, nie więcej, żeby wam się twarde nie zrobiły
-
Krewetki podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem, dekorujemy natką pietruszki i kawałkami limonki
Jeśli krewetki te przygotowujecie na wykwintną kolację, proponuję zaserwować je z białym wytrawnym winem – oczywiście schłodzonym! 😊
Smacznego!