Lato idzie do nas wielkimi krokami a temperatura rozpieszcza nas, czego nie pamiętam już od lat! A jak ciepełko to i lody! To zawsze idzie ze sobą w parze😊
Ale jak tu jeść lody, skoro na horyzoncie wyjazd wakacyjny a Ty masz jeszcze parę kilo do zrzucenia?
Nie martw się! Dzisiejszy przepis jest po pierwsze banalny w wykonaniu a po drugie z całą pewnością nie przysporzy ci dodatkowych kilogramów. Ba! Jedząc te lody możesz tylko zyskać (oczywiście jedząc z umiarem!), ponieważ to skarbnica witamin i minerałów.
Lody z tego przepisu docenią także dzieci, ponieważ nie będziesz już musiała racjonować tego przysmaku. W smaku są po prostu boskie, także nie obawiaj się, że będzie im czegoś brakować w porównaniu z kupnymi smakołykami.
Jedyne, oprócz składników spożywczych, czego będziesz potrzebowała do produkcji lodów to pojemniki plastikowe przeznaczone specjalnie do tego celu. Kupisz je w ilości 6szt. za dyszkę w Ikei (przynajmniej ja tak zrobiłam). Myślę, że znajdą się również w innych sklepach. No i oczywiście blender i zamrażalnik! 😉
Do produkcji 6 porcji lodów ananasowo-kakaowych będziesz potrzebować:
-
Ananas – ¼ szt.
-
Nasiona chia – 1 łyżka
-
Ksylitol lub erytrytol – 1 łyżka
-
Banan – 1szt.
-
Kakao – 1 łyżka
-
Świeża lub mrożona mięta – garstka
-
Blendujemy ananasa z ksylitolem lub erytrytolem, a gdy będzie już w miarę gładki (choć mogą w nim spokojnie zostać cząstki owoców!) dodajemy nasiona chia i mieszamy
-
Przekładamy mus z ananasa do polowy wysokości foremek na lody
-
Następnie blendujemy banana z miętą i kakao i uzupełniamy zblendowana masą pojemniki na lody
-
Zamykamy pojemniki na lody wkładając patyczki i przekładamy pojemniki do zamrażalnika. Po ok. 3-4 godzinach lody są gotowe do spożycia
1 porcja lodów to tylko 50kcal!
Dodatkowo 0 dodanego cukru (ksylitol i erytrytol to alkohole cukrowe i nie mają destrukcyjnego wpływu na organizm jak cukier)!
Smacznego! 😉