Macie ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego? Świetna opcją będą muffiny z mąki pełnoziarnistej i owsianej, bez dodatku cukru. Ja w swoich muffinach użyłam truskawek, ale możecie je zastąpić innymi owocami lub całkiem pominąć. Przygotowanie ciasta na babeczki to raptem kilka minut, czyli tak jak lubimy 😉
Do przygotowania 6 dużych lub 12 małych muffinek będziecie potrzebować:
-
Mąka pełnoziarnista – 150g
-
Mąka owsiana - 150g
-
Banany – 3 większe sztuki
-
Morele suszone na słońcu – 200g
-
Woda – 1 szklanka
-
Olej rzepakowy – ½ szklanki
-
Soda oczyszczona – 2 łyżeczki
-
Kakao – 1 czubata łyżka
Opcjonalnie:
-
Truskawki
-
Orzechy laskowe
-
Morele kroimy na pół i zalewamy w małym garnku szklanką wody
-
Gotujemy morele do momentu aż prawie cała woda odparuje (ok. 4-5 minut)
-
Miksujemy morele z bananami
-
Mieszamy wszystkie składniki
-
Masę przekładamy do formy na muffiny i układamy na nich kawałki truskawek i orzechy laskowe (dodatek orzechów obniża indeks glikemiczny muffinów)
-
Muffiny pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut
Muffiny wychodzą wilgotne, miękkie i ciężkie (przez dodatek mąki pełnoziarnistej). Pyszne!
Smacznego!