28.03.2018
|
Kraina smaku
Pasztet z królika po włosku - z suszonymi pomidorami, czosnkiem, bazylią i oregano
Lubicie domowe pasztety? 😊
Dzisiaj mam dla was przepis na pasztet z królika, w zupełnie innym wydaniu. Dodatek suszonych pomidorów, czosnku i włoskich ziół, świetnie komponuje się z delikatnym smakiem króliczego mięsa, tworząc pyszną i niepowtarzalna kompozycję.
Pasztet z tego przepisu doskonale sprawdzi się dla osób na niezbyt ścisłej diecie lekkostrawnej oraz dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, ponieważ nie ma w nim dodatku żadnego tłuszczu zwierzęcego. Sam królik jest mięsem dietetycznym, o czym pisałam już w tym poście.
Z poniższego przepisu wyjdą wam dwie małe keksówki. Jeśli macie sporą rodzinę, możecie zjeść wszystko w przeciągu paru dni po upieczeniu. Jeśli jednak wiecie, że nie dacie rady przejeść takiej ilości, zamroźcie resztę na później. Za jakiś czas będzie, jak znalazł 😊
Do przygotowania pasztetu będziecie potrzebować:
-
Królik – 1-1,5kg
-
Wątróbka z królika lub drobiowa – 300g
-
Suszone pomidory w oleju – 1 słoik
-
Cebula – 1szt.
-
Czosnek – 4 ząbki
-
Mąka owsiana lub zmielone płatki owsiane – 1/3 szklanki
-
Woda z gotowania królika – 1 szklanka
-
Jajka duże – 3szt.
-
Suszona bazylia i oregano – po 2 czubate łyżeczki
-
Królika porcjujemy i gotujemy do miękkości w jak najmniejszej ilości wody z samą solą. Ja królika gotowałam w szybkowarze ok. 35 minut a dodałam do niego zaledwie ½ szklanki wody, tylko żeby się nie przypalił. Po ugotowaniu wody będzie sporo więcej, ponieważ „wyjdzie” z królika
-
Po ugotowaniu i ostudzeniu, oddzielamy mięso od kości
-
Wątróbkę przesmażamy krótko z obu stron na maśle klarowanym lub oleju, tylko do ścięcia mięsa
-
Pomidory suszone wyjmujemy z oleju, ale nie odsączamy zbyt dokładnie
-
Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy na oleju do lekkiego zarumienienia
-
W maszynce do mielenia mięsa mielimy królika, wątróbkę, przesmażoną cebulę, czosnek i suszone pomidory. Jak skończycie mielić, włóżcie jeszcze do maszynki kromkę chleba i wyłączcie maszynkę, gdy zobaczycie, że chleb zaczyna wychodzić przez dziurki. Zabieg ten pozwoli wam skorzystać ze wszystkich odmierzonych składników, bo ich resztki po dodaniu chleba nie zostaną w maszynce. Jeśli nie macie chleba możecie użyć płatków owsianych
-
W sporej misce mieszamy zmieloną masę z bazylią, oregano i solą oraz mąką owsianą (lub zmielonymi płatkami owsianymi) i wodą z gotowania królika
-
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i próbujemy, czy masa jest dobra na słoność
-
Następnie masę mieszamy z żółtkami jaj, a gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy ubite białka jaj i znowu mieszamy tylko delikatnie
-
Foremki, w których będziemy piekli pasztet smarujemy tłuszczem i dokładnie obsypujemy bułką tartą. Na spodzie foremek może być jej trochę więcej, dzięki czemu pasztet nie będzie ciapciowaty na spodzie
-
Pasztet wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60-80 minut.
Smacznego!