Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 28.03.2018  |  Kraina smaku

Pasztet z królika po włosku - z suszonymi pomidorami, czosnkiem, bazylią i oregano

Anna Nowak

Lubicie domowe pasztety? 😊
Dzisiaj mam dla was przepis na pasztet z królika, w zupełnie innym wydaniu. Dodatek suszonych pomidorów, czosnku i włoskich ziół, świetnie komponuje się z delikatnym smakiem króliczego mięsa, tworząc pyszną i niepowtarzalna kompozycję.
 
Pasztet z tego przepisu doskonale sprawdzi się dla osób na niezbyt ścisłej diecie lekkostrawnej oraz dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, ponieważ nie ma w nim dodatku żadnego tłuszczu zwierzęcego. Sam królik jest mięsem dietetycznym, o czym pisałam już w tym poście.
 
Z poniższego przepisu wyjdą wam dwie małe keksówki. Jeśli macie sporą rodzinę, możecie zjeść wszystko w przeciągu paru dni po upieczeniu. Jeśli jednak wiecie, że nie dacie rady przejeść takiej ilości, zamroźcie resztę na później. Za jakiś czas będzie, jak znalazł 😊
 
Do przygotowania pasztetu będziecie potrzebować:
 
  • Królik – 1-1,5kg
  • Wątróbka z królika lub drobiowa – 300g
  • Suszone pomidory w oleju – 1 słoik
  • Cebula – 1szt.
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Mąka owsiana lub zmielone płatki owsiane – 1/3 szklanki
  • Woda z gotowania królika – 1 szklanka
  • Jajka duże – 3szt.
  • Suszona bazylia i oregano – po 2 czubate łyżeczki
 
20180314_163140.jpg
 
  1. Królika porcjujemy i gotujemy do miękkości w jak najmniejszej ilości wody z samą solą. Ja królika gotowałam w szybkowarze ok. 35 minut a dodałam do niego zaledwie ½ szklanki wody, tylko żeby się nie przypalił. Po ugotowaniu wody będzie sporo więcej, ponieważ „wyjdzie” z królika
  2. Po ugotowaniu i ostudzeniu, oddzielamy mięso od kości
  3. Wątróbkę przesmażamy krótko z obu stron na maśle klarowanym lub oleju, tylko do ścięcia mięsa
  4. Pomidory suszone wyjmujemy z oleju, ale nie odsączamy zbyt dokładnie
  5. Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy na oleju do lekkiego zarumienienia
  6. W maszynce do mielenia mięsa mielimy królika, wątróbkę, przesmażoną cebulę, czosnek i suszone pomidory. Jak skończycie mielić, włóżcie jeszcze do maszynki kromkę chleba i wyłączcie maszynkę, gdy zobaczycie, że chleb zaczyna wychodzić przez dziurki. Zabieg ten pozwoli wam skorzystać ze wszystkich odmierzonych składników, bo ich resztki po dodaniu chleba nie zostaną w maszynce. Jeśli nie macie chleba możecie użyć płatków owsianych
  7. W sporej misce mieszamy zmieloną masę z bazylią, oregano i solą oraz mąką owsianą (lub zmielonymi płatkami owsianymi) i wodą z gotowania królika
  8. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i próbujemy, czy masa jest dobra na słoność
  9. Następnie masę mieszamy z żółtkami jaj, a gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy ubite białka jaj i znowu mieszamy tylko delikatnie
  10. Foremki, w których będziemy piekli pasztet smarujemy tłuszczem i dokładnie obsypujemy bułką tartą. Na spodzie foremek może być jej trochę więcej, dzięki czemu pasztet nie będzie ciapciowaty na spodzie
  11. Pasztet wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60-80 minut.
 
20180314_163206.jpg
 
20180314_163430.jpg
 
20180314_163654.jpg
 
 
Smacznego!
 
 
 
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł