Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 23.09.2017  |  Kraina smaku

Patisony w pomidorach z czosnkiem

Anna Nowak

Patisony, czyli taka cukinia o innym, dużo ciekawszym kształcie, zawsze kojarzyły mi się z tymi kupnymi w słoiku w zalewie bodajże octowej. Szału jak dla mnie nie było 😊
Duże eksponaty miałam okazję sama przyrządzać w postaci faszerowanej i powiem szczerze, że wyglądało i smakowało super.
 
Ostatnio, wraz z cukiniami, dostałam kilka sztuk takich małych (ależ były świeżutkie! 😊). Myślałam co by tu z nimi zrobić i stwierdziłam, że fajnie będą się prezentować w pomidorach. I powiem szczerze, że nie tylko ładnie się prezentowały, ale smakowały bardzo dobrze.
Można je wykorzystać jako jarzynkę do obiadu, sos do kaszy (np. do lunch boxa), bądź zjeść samodzielnie. Myślę, że świetnym zamiennikiem w tym przypadku będzie po prostu cukinia. Także jeśli nie macie dojścia do patisonów (w sklepie i na rynku jakoś takich małych nie widziałam), to spróbujcie z pokrojoną w grubszą kostkę cukinią.
 
Do przyrządzenia dania będziecie potrzebować:
  • Patisony – ok. 6 małych sztuk, oczywiście może być więcej
  • Pomidory w puszce, słoiku lub świeże – 1 puszka lub ok. 4-5szt. świeżych
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól
  • 1 łyżka oleju
21439458_2172733046086292_73217622_o.jpg
 
21439465_2172733249419605_1384368979_o.jpg
 
  1. Patisony myjemy i jeśli mamy trochę większe eksponaty, kroimy w dowolne kawałki (ja zostawiłam całe, bo świetnie wyglądały)
  2. Na rozgrzany olej wrzucamy patisony i obsmażamy
  3. Dodajemy pomidory z puszki (lub obrane ze skórki i pokrojone w kostkę świeże) i przeciśnięty przez praskę czosnek
  4. Solimy do smaku
  5. Gotujemy ok. 5-7 minut. Nie za długo, żeby patisony (lub cukinia) nam się nie rozciapciły
 
Do pomidorów można dodać zioła, np. oregano lub bazylię. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ uwielbiam zapach pomidorów z samym czosnkiem.
 
Smacznego!
 
21439676_2172733466086250_791797257_o.jpg
 
21441497_2172733199419610_789653325_o.jpg
 
21533887_2172733306086266_458312524_o.jpg
 
21534253_2172733126086284_1340577466_o.jpg
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł