Szybciutki i lekki obiad, który robi się sam. Wystarczy tylko kurczaka zamarynować dzień wcześniej a w dzień obiadu zapakować zwierza wraz ziemniakami do rękawa do pieczenia.
Spróbujecie? 😊
Do przygotowania kurczaka w ajvarze z ziemniakami i szparagami będziecie potrzebować:
-
Kurczak z wolnego chowu – ok. 1300g
-
Ajvar – 2 łyżki
-
Oliwa – 1 łyżka
-
Sól – 1 łyżeczka
-
Czosnek w proszku – ½ łyżeczki
-
Papryka mielona – 1 łyżeczka
dodatkowo
-
Ziemniaki
-
Szparagi zielone
-
Oliwa – 1 łyżka
-
Sól do smaku
-
Przygotowujemy marynatę do kurczaka mieszając ajvar, łyżkę oleju, sól, czosnek i paprykę
-
Dokładnie smarujemy kurczaka marynatą (ja zrobiłam to pędzlem silikonowym)
-
Odkładamy kurczaka do lodówki na noc
-
Kolejnego dnia wkładamy kurczaka wraz z ziemniakami do rękawa do pieczenia
-
Wkładamy go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy 1godz i 15 minut
-
Po tym czasie dokładamy posmarowane oliwą i oprószone solą szparagi (kładziemy na blasze obok kurczaka) i pieczemy całość jeszcze 15 minut
Smacznego!