![](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/b7/24/b724d5bd-e8c0-4b7d-a498-d21aaabecd3f/1.jpg__1000x550_q85_crop_subsampling-2.jpg)
Szybciutki i lekki obiad, który robi się sam. Wystarczy tylko kurczaka zamarynować dzień wcześniej a w dzień obiadu zapakować zwierza wraz ziemniakami do rękawa do pieczenia.
Spróbujecie? 😊
Do przygotowania kurczaka w ajvarze z ziemniakami i szparagami będziecie potrzebować:
-
Kurczak z wolnego chowu – ok. 1300g
-
Ajvar – 2 łyżki
-
Oliwa – 1 łyżka
-
Sól – 1 łyżeczka
-
Czosnek w proszku – ½ łyżeczki
-
Papryka mielona – 1 łyżeczka
dodatkowo
-
Ziemniaki
-
Szparagi zielone
-
Oliwa – 1 łyżka
-
Sól do smaku
![20180501_142955.jpg](/media/filer_public/c9/fb/c9fb3d03-7d55-4996-800b-62a77f65229c/20180501_142955.jpg)
-
Przygotowujemy marynatę do kurczaka mieszając ajvar, łyżkę oleju, sól, czosnek i paprykę
-
Dokładnie smarujemy kurczaka marynatą (ja zrobiłam to pędzlem silikonowym)
-
Odkładamy kurczaka do lodówki na noc
-
Kolejnego dnia wkładamy kurczaka wraz z ziemniakami do rękawa do pieczenia
-
Wkładamy go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy 1godz i 15 minut
-
Po tym czasie dokładamy posmarowane oliwą i oprószone solą szparagi (kładziemy na blasze obok kurczaka) i pieczemy całość jeszcze 15 minut
![20180501_143446.jpg](/media/filer_public/aa/7d/aa7d9594-9a10-4cf4-bfe1-214a64d6cb3a/20180501_143446.jpg)
![20180501_143516.jpg](/media/filer_public/df/b1/dfb1a58c-d810-4913-bfb6-296af5a376de/20180501_143516.jpg)
Smacznego!