13.01.2018
|
Kraina smaku
Pyszna i bardzo zdrowa sałatka z awokado, kiełkami i granatem - prawdziwa bomba antyoksydacyjna
Pyszna, lekka, ale sycąca i bardzo, ale to bardzo zdrowa sałatka z komosą ryżową, papryką, awokado, granatem i kiełkami. Idealna na drugie śniadanie lub kolację. Uzależnia! 😊
Dodatek pestek granatu i kiełków sprawia, że sałatka staje się prawdziwa bombą antyoksydacyjną a awokado i orzechy włoskie dostarczają bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe omega 3.
Do przygotowania dwóch porcji sałatki będziecie potrzebować:
-
Komosa ryżowa – 1/3 szklanki (ilość przed gotowaniem)
-
Papryka – 1szt. (u mnie pół czerwonej i pól żółtej)
-
Granat – 1szt.
-
Awokado – 1/2szt.
-
Orzechy włoskie – 1 garść
-
Cebula dymka wraz ze szczypiorkiem – 1szt.
-
Natka pietruszki – ½ pęczka
-
Koperek ½ pęczka
-
Olej rzepakowy– ½ łyżki
-
Chili – do smaku
-
Sól do smaku
-
Sok z połówki cytryny
-
Kiełki – dowolna ilość
-
Na wstępie gotujemy komosę ryżową
-
Paprykę kroimy na mniejsze części i podsmażamy krótko, do lekkiego zarumienienia na łyżce oleju
-
Cebulę, natkę i koperek kroimy drobno
-
W dużej misce mieszamy komosę, paprykę, pestki granatu, zioła z cebulą
-
Dodajemy sól i chili do smaku oraz sok z połówki cytryny
-
Wykładamy sałatkę na talerze na wierzch układając pokrojone w plastry awokado i kiełki
-
Sałatkę posypujemy podprażonymi orzechami włoskimi
Jedna porcja sałatki ma ok. 350kcal.
Smacznego!