25.04.2018
|
Kraina smaku
Roladki z pastą z awokado i jajka, szpinakiem i łososiem - idealne jako przystawka lub do lunch boxa
Spodziewasz się gości i nie wiesz co tym razem zaserwować jako przystawkę? A może znudziły ci się codzienne kanapki i kasza z warzywami do pracy lub na uczelnię?
W takim razie spróbuj przepisu na roladki z naleśników!
Moja dzisiejsza propozycja to roladki ze szpinakiem, łososiem oraz pastą z jajka i awokado. Do tego koniecznie odrobina szczypiorku 😉
Pasta w awokado i jajka zastępuje sos, ale jej konsystencja jest taka, że roladki nie rozmiękną się nawet po kilku godzinach od przyrządzenia.
Do przygotowania naleśników możesz użyć tego przepisu. Ja właśnie tak zrobiłam, tylko zamiast szpinaku do ciasta dodałam 2 łyżeczki młodego jęczmienia. Oczywiście zarówno szpinak jak i jęczmień możecie pominąć.
Do przygotowania roladek naleśnikowych będziecie potrzebować:
-
Naleśniki – ok. 6szt.
-
Szpinak – 450-500g
-
Łosoś wędzony na zimno lub gorąco albo pieczony, jeśli np. został wam z obiadu – 200g
-
Jajko – 3szt.
-
Awokado – 1szt.
-
Sok z cytryny – 1-2 łyżki
-
Szczypiorek
-
Sól do smaku
-
Chili do pasty z jajka i awokado
Najpierw smażymy naleśniki.
Następnie robimy pastę z jajka i awokado:
-
Gotujemy jajka na twardo
-
Awokado wykładamy do miseczki razem z jajkami, sokiem z cytryny, solą i chili
-
Ubijamy widelcem na pastę – możecie zrobić gładką pastę lub tylko trochę rozdrobnić jajka i awokado tak, żeby były wyczuwalne całe kawałki
Szpinak uduście na patelni lub w garnku z odrobiną wody, żeby zwiądł.
Nadziewanie naleśników:
-
Posmarujcie naleśnik pastą z awokado
-
Na to nałóżcie szpinak, łososia i szczypiorek
-
Zwińcie w rulon
-
Pokrójcie naleśnika na części – ja swoje pokroiłam na 4 kawałki, ale możecie na więcej lub mniej
Cały przepis ma ok. 1600kcal (przy użyciu 6 naleśników w podanego przepisu).
Jedna roladka naleśnikowa ma ok. 67kcal (przy podzieleniu naleśnika na 4 roladki).
Smacznego!