Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 25.04.2018  |  Kraina smaku

Roladki z pastą z awokado i jajka, szpinakiem i łososiem - idealne jako przystawka lub do lunch boxa

Anna Nowak

Spodziewasz się gości i nie wiesz co tym razem zaserwować jako przystawkę? A może znudziły ci się codzienne kanapki i kasza z warzywami do pracy lub na uczelnię?
W takim razie spróbuj przepisu na roladki z naleśników!
 
Moja dzisiejsza propozycja to roladki ze szpinakiem, łososiem oraz pastą z jajka i awokado. Do tego koniecznie odrobina szczypiorku 😉
Pasta w awokado i jajka zastępuje sos, ale jej konsystencja jest taka, że roladki nie rozmiękną się nawet po kilku godzinach od przyrządzenia.
 
 
Do przygotowania naleśników możesz użyć tego przepisu. Ja właśnie tak zrobiłam, tylko zamiast szpinaku do ciasta dodałam 2 łyżeczki młodego jęczmienia. Oczywiście zarówno szpinak jak i jęczmień możecie pominąć.
 
 
Do przygotowania roladek naleśnikowych będziecie potrzebować:
  • Naleśniki – ok. 6szt.
  • Szpinak – 450-500g
  • Łosoś wędzony na zimno lub gorąco albo pieczony, jeśli np. został wam z obiadu – 200g
  • Jajko – 3szt.
  • Awokado – 1szt.
  • Sok z cytryny – 1-2 łyżki
  • Szczypiorek
  • Sól do smaku
  • Chili do pasty z jajka i awokado
 
Najpierw smażymy naleśniki.
 
Następnie robimy pastę z jajka i awokado:
  1. Gotujemy jajka na twardo
  2. Awokado wykładamy do miseczki razem z jajkami, sokiem z cytryny, solą i chili
  3. Ubijamy widelcem na pastę – możecie zrobić gładką pastę lub tylko trochę rozdrobnić jajka i awokado tak, żeby były wyczuwalne całe kawałki
 
Szpinak uduście na patelni lub w garnku z odrobiną wody, żeby zwiądł.
 
Nadziewanie naleśników:
  1. Posmarujcie naleśnik pastą z awokado
  2. Na to nałóżcie szpinak, łososia i szczypiorek
  3. Zwińcie w rulon
  4. Pokrójcie naleśnika na części – ja swoje pokroiłam na 4 kawałki, ale możecie na więcej lub mniej
 
20180317_174832.jpg
 
20180317_174837.jpg
 
20180317_174847.jpg
 
20180317_174901.jpg
 
 
Cały przepis ma ok. 1600kcal (przy użyciu 6 naleśników w podanego przepisu).
 
Jedna roladka naleśnikowa ma ok. 67kcal (przy podzieleniu naleśnika na 4 roladki).
 
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł