Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 11.12.2017  |  Kraina smaku

Śledzie w sosie pomidorowym z cebulą, papryką i ogórkiem konserwowym

Anna Nowak

Tego typu śledzie pierwszy raz jadłam ze dwa lata temu. Zachwyciły mnie swoim smakiem – idealnie słodko-kwaśną kompozycją, ale bez dodatku owoców suszonych.
Do owoców suszonych nic nie mam oczywiście, ale śledzie lubię bardziej na słono, a ewentualna słodycz musi być wkomponowana w sos, a nie być osobnym smakiem, jak to jest w przypadku przegryzania np. rodzynki. Mam nadzieję, że wiecie, o co mi chodzi 😊
 
Ponieważ oczywiście przepis na tamte, Wigilijne (bo właśnie w Wigilię je jadłam) śledzie zgubiłam, sama odtworzyłam ten smak, dostosowując go odpowiednio do swoich preferencji.
 
 
Do przygotowania śledzi w sosie pomidorowym będziecie potrzebować:
  • Śledzie a’ la matias – 6 płatów (ok. ½ kg)
  • Cebula – 2szt. większe lub 3szt. mniejsze
  • Papryka czerwona – 1szt. – można zamieniać na paprykę konserwową
  • Ogórek konserwowy – 3szt.
  • Koncentrat pomidorowy – 200g
  • Olej rzepakowy – 1/3 szklanki
  • Woda – 1/3-1/2 szklanki
  • Ocet – 1 łyżka
  • Sól do sosu
  • Pieprz – 1 łyżeczka
 
  1. Śledzie najpierw płuczemy, następnie moczymy w czystej wodzie, przez co najmniej godzinę, zmieniając wodę 2-3 razy, kroimy na dowolne kawałki
  2. Cebulkę, paprykę i ogórka konserwowego kroimy na dowolne kawałki, u mnie była to kostka
  3. Cebulę i świeżą paprykę wsypujemy do garnka i zalewamy olejem
  4. Warzywa dusimy w oleju do miękkości a następnie dodajemy pokrojonego ogórka konserwowego i ew. paprykę konserwowa, jeśli używamy i dusimy jeszcze ze 2 minuty
  5. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą, ocet, sól do smaku i pieprz mieszamy do połączenia składników
  6. Sos odkładamy do wystygnięcia
  7. Śledzie delikatnie mieszamy z zimnym sosem i przekładamy do słoika
  8. Śledzie powinny poleżeć parę godzin przed podaniem; najlepiej zrobić je 1-2 dni wcześniej, wtedy są najlepsze
 
3.jpg
 
2.jpg
 
 
Smacznego!
 
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł