Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 12.12.2017  |  Na zdrowie

Warto jeść śledzie

Anna Nowak

W swoich przepisach wspominałam już, że bardzo lubię śledzie, a konkretnie matiasy. Uwielbiam je zarówno jako przekąska w postaci tatara, sałatki, czy w oleju z cebulką, jak i do obiadu z ziemniakami.
 
Świetnie pamiętam ten smak z rodzinnego domu, gdy mama przygotowywała takie śledzie z ziemniakami w mundurkach, które parzyły w ręce podczas obierania. Bardzo lubiłam taki obiad i teraz sama chętnie go przyrządzam 😊
 
Dlaczego warto jeść śledzie?
 
Są świetnym źródłem białka. Posiadają witaminy A, D, E, B6 i B12 oraz szereg mikro
i makroelementów takich jak:
  • potas
  • żelazo
  • cynk
  • miedź
  • fosfor
  • jod
Śledzie są również bardzo dobrym źródłem wapnia (te, jedzone z ościami, czyli a 'la matias). Jeden filet pokrywa ponad 10% zapotrzebowania dziennego na ten pierwiastek. Jest to bardzo cenna informacja dla osób niejedzących nabiału.
 
Ponadto są źródłem kwasów nienasyconych, a w tym cennego kwasu tłuszczowego EPA który jest niezbędnym budulcem tkanki mózgowej, a ponadto:
  • rozszerza naczynia krwionośne
  • łagodzi stany zapalne
  • zwalcza zakrzepice obniżając krzepliwość krwi
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi
  • obniża poziom cholesterolu
 
Śledzie wpływają również na nasz nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.
Mimo, że zaliczane są do ryb tłustych nie mają dużo kalorii, bo 160kcal w 100g.
Ponadto śledź należy do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi.
 
Sięgajmy zatem po śledzie. Przyrządzajmy na różne sposoby, na słono i na słodko, jako danie główne lub przekąska. Pamiętajmy jednak, że wszystkie dodatki typu olej czy śmietana znacznie podwyższają kaloryczność dania.
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł