Pyszne, sycące, bardzo łatwe w wykonaniu i dietetyczne danie z użyciem bezproblemowej (zaraz wyjaśnię, dlaczego) soczewicy gotowanej w świeżych i aromatycznych pomidorach z czosnkiem z dodatkiem jajka i koperku.
Soczewica to roślina strączkowa, bogactwo błonnika pokarmowego, kwasu foliowego i potasu. Wysoka zawartość białka na pewno ucieszy osoby na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Bezproblemowa, jak już pisałam wyżej, ponieważ jako jedyna ze strączków nie wymaga moczenia w wodzie przed gotowaniem. Należy ją tylko dobrze wypłukać pod zimną bieżąca wodą na sitku. Nie sprawiająca problemów trawiennych, także dobra dla dzieci i osób na diecie łatwostrawnej (w ograniczonych ilościach, po sprawdzeniu, czy organizm ją dobrze toleruje).
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Do przygotowania dwóch porcji będziecie potrzebować:
-
Soczewica czerwona – 0,5szkl.
-
Pomidory – 500-700g
-
Czosnek – 1-2 ząbki
-
Jajko – 4szt.
-
Koperek – 2 łyżki
-
Ser żółty tarty (opcjonalnie) – 2 łyżki
-
Sól i pieprz do smaku
-
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka (najlepiej z grubym dnem) i gotujemy ok. 5-8 min
-
Do pomidorów dodajemy wypłukaną na sitku soczewicę i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotujemy ok. 10 min na małym ogniu
-
Soczewicę w pomidorach doprawiamy do smaku i przekładamy w dwa niewielkie naczynia żaroodporne
-
Na każda porcję wbijamy po dwa jajka
-
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy do momentu aż białko się zetnie, ok. 10-15 min
-
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy (opcjonalnie) serem żółtym i koperkiem
Jedna porcja bez sera ma ok. 400 kcal.
Smacznego!