Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 19.06.2017  |  Kraina smaku

Soczewica w pomidorach z jajkiem i koperkiem

Anna Nowak

Pyszne, sycące, bardzo łatwe w wykonaniu i dietetyczne danie z użyciem bezproblemowej (zaraz wyjaśnię, dlaczego) soczewicy gotowanej w świeżych i aromatycznych pomidorach z czosnkiem z dodatkiem jajka i koperku.
 
Soczewica to roślina strączkowa, bogactwo błonnika pokarmowego, kwasu foliowego i potasu. Wysoka zawartość białka na pewno ucieszy osoby na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Bezproblemowa, jak już pisałam wyżej, ponieważ jako jedyna ze strączków nie wymaga moczenia w wodzie przed gotowaniem. Należy ją tylko dobrze wypłukać pod zimną bieżąca wodą na sitku. Nie sprawiająca problemów trawiennych, także dobra dla dzieci i osób na diecie łatwostrawnej (w ograniczonych ilościach, po sprawdzeniu, czy organizm ją dobrze toleruje).
 
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
 
Do przygotowania dwóch porcji będziecie potrzebować:
  • Soczewica czerwona – 0,5szkl.
  • Pomidory – 500-700g
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Jajko – 4szt.
  • Koperek – 2 łyżki
  • Ser żółty tarty (opcjonalnie) – 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
 
19179541_1711519455541992_1081557615_o.jpg
 
  1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka (najlepiej z grubym dnem) i gotujemy ok. 5-8 min
  2. Do pomidorów dodajemy wypłukaną na sitku soczewicę i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotujemy ok. 10 min na małym ogniu
  3. Soczewicę w pomidorach doprawiamy do smaku i przekładamy w dwa niewielkie naczynia żaroodporne
  4. Na każda porcję wbijamy po dwa jajka
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy do momentu aż białko się zetnie, ok. 10-15 min
  6. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy (opcjonalnie) serem żółtym i koperkiem
 
19197583_1711519248875346_1914519540_o.jpg
 
19197743_1711519295542008_37041672_o.jpg
 
19204880_1711519265542011_1053122150_o.jpg
 
Jedna porcja bez sera ma ok. 400 kcal.
 
Smacznego!
 
 
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł