Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 13.12.2017  |  Kraina smaku

Śledzie w śmietanie

Anna Nowak

Kochani, dzisiaj mam dla was przepis na śledzie, których nigdy w życiu nie jadłam! Ale spokojnie… Były próbowane i test przeszły 😉
 
Zawsze jak robię śledzie na obiad, to w dwóch wersjach – jedne dla siebie, takie, na jakie akurat mam ochotę, a drugie dla męża, oczywiście te w śmietanie 😊
 
Z racji tego, że przygotowuje je tylko dla męża, chętnie poznam waszą opinię na ich temat, jeśli zdecydujecie się je przyrządzić.
 
A! Jeszcze muszę dopowiedzieć, że sos jest tu dosyć rzadki, także śledzie je się łyżką. Nie jest to przepis na śledzie pod kołderką, kocykiem czy innym przykrywadłem. One w tym sosie sobie pływają 😉
 
 
Śledzie w śmietanie – czego będziesz potrzebować:
  • Śledź a’ la matias – 6 płatów (ok. ½ kg)
  • Śmietana – duży kubek 330ml
  • Mleko – 1 szklanka
  • Cebula – ½ szt.
  • Pieprz – ½ łyżeczki lub więcej
 
20171210_134849.jpg
 
  1. Śledzie najpierw płuczemy, następnie moczymy w czystej wodzie, przez co najmniej godzinę, zmieniając wodę 2-3 razy, kroimy na dowolne kawałki; ja kroję na dosyć wąziutkie paski
  2. Pokrojone śledzie mieszamy delikatnie ze śmietaną, mlekiem, drobniutko pokrojoną cebulką i pieprzem
  3. Oczywiście musza się przegryźć, więc najlepiej zrobić je dzień wcześniej
 
Takie śledzie najlepsze są z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
 
20171210_135623.jpg
 
 
Smacznego!
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł