13.04.2018
|
Kraina smaku
Weekendowe grzanki ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem – idealne na leniwe poranki 😊
Weekendowe śniadania to zdecydowanie jedna z tych rzezy na które czekam z utęsknieniem w trakcie tygodnia pracy. Poranna kawa z ekspresu a później spokojny posiłek, podczas którego delektujemy się z mężem tym, na co akurat mamy ochotę – jajecznicą, tostami, przypieczkami (chlebie maczanym w jajku i smażonym), różnymi kanapkami czy owsianką…
Ostatnio zostało mi trochę szpinaku i nie za bardzo wiedziałam co z nim zrobić. Po dłuższym namyśle i konieczności wykorzystania go, stwierdziłam, że pojawi się na tostach. I wiecie co? To był strzał w 10-kę! Do tego podsmażone pieczarki i jajko. Szczerze? Niebo w gębie!
Do przygotowania 3szt. grzanek będziecie potrzebować:
-
Chleb – 3 kromki
-
Szpinak – 3 garści
-
Pieczarki – 3 spore sztuki
-
Jajko – 2szt.
-
Ogórek zielony – 6 plasterków
-
Szczypiorek – 2 łyżki
-
Sól i pieprz do smaku
-
Olej do smażenia – ok. 3 łyżki
-
Gotujemy jajka na twardo lub półtwardo
-
Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju i smażymy grzanki, opiekając chleb na złoto z dwóch stron
-
Gdy chleb się ładnie zarumieni zdejmujemy go z patelni
-
Na tą samą patelnie dolewamy ok. 1 łyżki oleju i podsmażamy z obu stron pokrojone w plasterki pieczarki posypując je odrobiną soli i pieprzu a po podsmażeniu zdejmujemy je z patelni
-
Na tą samą patelnię wykładamy szpinak i dolewamy kilka łyżek wody; smażymy szpinak mieszając, aż zwiędnie
-
Na gotowych tostach układamy kolejno szpinak, plasterki pieczarek, ogórka i jajka, całość posypując solą pieprzem i szczypiorkiem
Smacznego leniwego śniadania! 😊