Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 30.05.2017  |  Na zdrowie

Zakwaszanie organizmu - czym jest, skąd sie bierze i w jaki sposób mu zapobiec

Anna Nowak

Ostatnimi czasy bardzo popularna stała się kwestia zakwaszenia organizmu. W wielu reklamach telewizyjnych czy radiowych słyszymy o tabletkach na zakwaszenie: jeśli nie możesz schudnąć to znaczy, że masz zakwaszony organizm, jeśli ciągle jesteś zmęczony, to na pewno objaw zakwaszenia organizmu, jeśli wypadają ci włosy, łamią się paznokcie…. A następnie pada nazwa leku, który należy na tą przypadłość zażyć.
 
Ale czym konkretnie jest zakwaszenie organizmu? Skąd się bierze? Czy da się mu zapobiec w inny sposób niż magiczna pigułka z apteki? 
 
2.jpg
 
Na początek wyjaśnijmy, czym w ogóle jest zakwaszenie organizmu?
 
Zakwaszenie organizmu występuje w momencie, gdy zostanie naruszona równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie, czyli gdy płyny ustrojowe organizmu będą miały pH poniżej lekko zasadowego (czyli takiego jakie być powinno).
Utrzymanie pH płynów ustrojowych, komórek i tkanek na poziomie 7,35-7,45 pozwoli, żeby procesy metaboliczne ustroju przebiegały bez zakłóceń.
 
Co to właściwie znaczy?
 
Produkty, jakie spożywamy składają się, oprócz z białek, tłuszczy, węglowodanów i witamin, również ze składników mineralnych np. magnezu, sodu, potasu. Jeśli będziemy spożywać dużo produktów, które zakwaszają, czyli które mają stosunkowo więcej składników mineralnych kwasotwórczych, czyli:
  • Fosforu
  • Chloru i
  • Siarki
organizm będzie zakwaszony.
 
Aby temu zapobiec, należy włączyć do swojego menu produkty „odkwaszające”, czyli z większością składników mineralnych zasadotwórczych, którymi są:
  • Sód
  • Potas
  • Wapń
  • Magnez.
 
Smak produktu spożywczego nie ma nic do rzeczy. Kolor również. Ważne są proporcje składników mineralnych w nich zawartych. Np. cytryna, mimo, że ma kwaśny smak, zawiera więcej składników mineralny zasadotwórczych, czyli działa na organizm alkalizująco.
 
Do produktów spożywczych o działaniu kwasotwórczym (z przewagą składników mineralnych kwasotwórczych) należą:
  • Mięso i jego przetwory
  • Ryby
  • Jaja
  • Przetwory mleczne tłuste jak tłuste mleko, ser żółty
  • Produkty zbożowe
  • Kawa
  • Czarna herbata
  • Kakao i czekolada
  • Cukier i produkty zawierające cukier
  • Borówki i żurawiny (jest to wyjątek)
  • Alkohole wysokoprocentowe
Zakwaszeniu organizmu sprzyjają również:
  • Stres
  • Brak ruchu
  • Nadmierna aktywność fizyczna (kolejny przykład, na którym widać, że we wszystkim należy zachować umiar)
  • Długotrwała głodówka
  • Dieta wysokobiałkowa (z małą ilością węglowodanów)
 
Do produktów działających na organizm alkalizująco (z przewagą składników mineralnych zasadotwórczych) należą:
  • Owoce
  • Warzywa
  • Warzywa strączkowe
  • Ziemniaki
  • Mleko i przetwory mleczne o niskiej zawartości tłuszczu
  • Grzyby
 
Jak widać z powyższych zestawień, wcale nie jest konieczna magiczna pigułka na zakwaszenie. Właściwa dieta jest wstanie załatwić wszystko w tym temacie. Owoce i warzywa powinny być dodatkiem do każdego posiłku.
 
3.jpg
 
Co się dzieje, gdy organizm jest zakwaszony?
 
Zakwaszenie organizmu jest zjawiskiem bardzo niekorzystnym a objawia się:
  • Podatnością na zmęczenie
  • Sennością
  • Bólami głowy
  • Zmianami skórnymi
  • Utratą apetytu
 
Może doprowadzić do:
  • Kamicy nerkowej
  • Chorób układu krążenia
  • Nadciśnienia
  • Osteoporozy
 
Jest jeszcze jedna ważna kwestia o której należy wspomnieć. Gdy organizm jest zakwaszony, chce sobie sam poradzić z tym problemem. Nie będzie czekać aż łaskawie dostarczymy mu jakiś owoc czy warzywo, tylko aby wyrównać pH płynów ustrojowych pobierze sobie trochę wapnia. Skąd? Z magazynu, czyli z kości i zębów. Nie muszę chyba mówić jak bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia jest to zjawisko. Osteoporoza, ubytki w zębach, wszyscy znamy te problemy, jeśli nie z autopsji to z przykładów bliskich osób. A tak łatwo jest zadbać o niektóre aspekty zdrowia tylko poprzez właściwe żywienie. Jesz mięso z ryżem, weź do tego warzywo. Na śniadanie płatki z mlekiem? Tak, ale z owocem.
 
Mam nadzieję, że udało mi wyjaśnić kwestię zakwaszenia organizmu, skąd się bierze i jak mu zapobiegać. Gdyby było coś niejasne, pytajcie w komentarzach.
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł