30.05.2017
|
Na zdrowie
Zakwaszanie organizmu - czym jest, skąd sie bierze i w jaki sposób mu zapobiec
Ostatnimi czasy bardzo popularna stała się kwestia zakwaszenia organizmu. W wielu reklamach telewizyjnych czy radiowych słyszymy o tabletkach na zakwaszenie: jeśli nie możesz schudnąć to znaczy, że masz zakwaszony organizm, jeśli ciągle jesteś zmęczony, to na pewno objaw zakwaszenia organizmu, jeśli wypadają ci włosy, łamią się paznokcie…. A następnie pada nazwa leku, który należy na tą przypadłość zażyć.
Ale czym konkretnie jest zakwaszenie organizmu? Skąd się bierze? Czy da się mu zapobiec w inny sposób niż magiczna pigułka z apteki?
Na początek wyjaśnijmy, czym w ogóle jest zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu występuje w momencie, gdy zostanie naruszona równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie, czyli gdy płyny ustrojowe organizmu będą miały pH poniżej lekko zasadowego (czyli takiego jakie być powinno).
Utrzymanie pH płynów ustrojowych, komórek i tkanek na poziomie 7,35-7,45 pozwoli, żeby procesy metaboliczne ustroju przebiegały bez zakłóceń.
Co to właściwie znaczy?
Produkty, jakie spożywamy składają się, oprócz z białek, tłuszczy, węglowodanów i witamin, również ze składników mineralnych np. magnezu, sodu, potasu. Jeśli będziemy spożywać dużo produktów, które zakwaszają, czyli które mają stosunkowo więcej składników mineralnych kwasotwórczych, czyli:
-
Fosforu
-
Chloru i
-
Siarki
organizm będzie zakwaszony.
Aby temu zapobiec, należy włączyć do swojego menu produkty „odkwaszające”, czyli z większością składników mineralnych zasadotwórczych, którymi są:
-
Sód
-
Potas
-
Wapń
-
Magnez.
Smak produktu spożywczego nie ma nic do rzeczy. Kolor również. Ważne są proporcje składników mineralnych w nich zawartych. Np. cytryna, mimo, że ma kwaśny smak, zawiera więcej składników mineralny zasadotwórczych, czyli działa na organizm alkalizująco.
Do produktów spożywczych o działaniu kwasotwórczym (z przewagą składników mineralnych kwasotwórczych) należą:
-
Mięso i jego przetwory
-
Ryby
-
Jaja
-
Przetwory mleczne tłuste jak tłuste mleko, ser żółty
-
Produkty zbożowe
-
Kawa
-
Czarna herbata
-
Kakao i czekolada
-
Cukier i produkty zawierające cukier
-
Borówki i żurawiny (jest to wyjątek)
-
Alkohole wysokoprocentowe
Zakwaszeniu organizmu sprzyjają również:
-
Stres
-
Brak ruchu
-
Nadmierna aktywność fizyczna (kolejny przykład, na którym widać, że we wszystkim należy zachować umiar)
-
Długotrwała głodówka
-
Dieta wysokobiałkowa (z małą ilością węglowodanów)
Do produktów działających na organizm alkalizująco (z przewagą składników mineralnych zasadotwórczych) należą:
-
Owoce
-
Warzywa
-
Warzywa strączkowe
-
Ziemniaki
-
Mleko i przetwory mleczne o niskiej zawartości tłuszczu
-
Grzyby
Jak widać z powyższych zestawień, wcale nie jest konieczna magiczna pigułka na zakwaszenie. Właściwa dieta jest wstanie załatwić wszystko w tym temacie. Owoce i warzywa powinny być dodatkiem do każdego posiłku.
Co się dzieje, gdy organizm jest zakwaszony?
Zakwaszenie organizmu jest zjawiskiem bardzo niekorzystnym a objawia się:
-
Podatnością na zmęczenie
-
Sennością
-
Bólami głowy
-
Zmianami skórnymi
-
Utratą apetytu
Może doprowadzić do:
-
Kamicy nerkowej
-
Chorób układu krążenia
-
Nadciśnienia
-
Osteoporozy
Jest jeszcze jedna ważna kwestia o której należy wspomnieć. Gdy organizm jest zakwaszony, chce sobie sam poradzić z tym problemem. Nie będzie czekać aż łaskawie dostarczymy mu jakiś owoc czy warzywo, tylko aby wyrównać pH płynów ustrojowych pobierze sobie trochę wapnia. Skąd? Z magazynu, czyli z kości i zębów. Nie muszę chyba mówić jak bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia jest to zjawisko. Osteoporoza, ubytki w zębach, wszyscy znamy te problemy, jeśli nie z autopsji to z przykładów bliskich osób. A tak łatwo jest zadbać o niektóre aspekty zdrowia tylko poprzez właściwe żywienie. Jesz mięso z ryżem, weź do tego warzywo. Na śniadanie płatki z mlekiem? Tak, ale z owocem.
Mam nadzieję, że udało mi wyjaśnić kwestię zakwaszenia organizmu, skąd się bierze i jak mu zapobiegać. Gdyby było coś niejasne, pytajcie w komentarzach.