Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 26.03.2018  |  Bądź fit , Kraina smaku

Bezglutenowy FIT mazurek orzechowo-morelowy

Anna Nowak

Mazurek – klasyka na wielkanocnym stole.
Rodzajów tego wypieku jest po prostu milion! Ja dzisiaj mam dla was przepis na FIT mazurka z pyszną masą orzechowo-morelową. Mam nadzieję, że zasmakuje wam w tej wersji 😊
 
Spód
  • Mąka kukurydziana – 200g
  • Mąka ryżowa – 50g
  • Olej kokosowy – 160g
  • Miód – 2 łyżki
  • Kurkuma – ½ łyżeczki
  • Zimna woda – kilka łyżek
  • Cukier z wanilią lub ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Zamiast mąki kukurydzanej i ryżowej możecie użyć innej bezglutenowej, lub mieszanki bezglutenowych mąk w dowolnych proporcjach.
 
Masa orzechowo-morelowa
  • Masło orzechowe – 80-100g
  • Dżem morelowy niskosłodzony – 200g
  • Sok z cytryny – 1-2 łyżki
 
Dekoracja
  • Morele suszone
  • Orzechy
  • Czekolada starta lub polewa z gorzkiej czekolady
 
  1. Mąkę miksujemy z olejem kokosowym w płynnej lub półpłynnej postaci
  2. Dodajemy do ciasta rozpuszczony miód, kurkumę i wanilię i miksujemy aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto (można dodać trochę zimnej wody)
  3. Zmiksowane ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na godzinę lub więcej
  4. Ciasto rozwałkowujemy lub rozkładamy równo rękami na formę o wielkości ok. 20x30cm, przyozdabiając brzegi kawałkami ciasta
  5. Ciasto pieczemy 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, studzimy
  6. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy masę orzechowo-morelową mieszając dokładnie masło orzechowe (możecie je podgrzać w mikrofali, żeby było miękkie, lejące) z dżemem morelowym i sokiem z cytryny
  7. Masę wykładamy na całkowicie wystudzony spód i przyozdabiamy morelami, orzechami i czekoladą lub polewą czekoladową
 
20180324_202644.jpg
 
 
Smacznego!
 
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł