Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 23.10.2017  |  Na zdrowie

Dieta dla wątroby

Anna Nowak

Podwyższone próby wątrobowe, złe samopoczucie po posiłkach, bóle brzucha, nudności, wymioty, brak apetytu, wzdęcia, obrzęki – jeśli dotyczy to ciebie, jak najszybciej zastosuj się do poniższych rad, które pomogą zregenerować twoją wątrobę!
 
Wątroba to gruczoł stanowiący część układu pokarmowego. Spełnia szereg bardzo ważnych funkcji. M. in. jest to filtracja krwi. Wątroba to nasza oczyszczalnia. Jeśli do organizmu trafi coś szkodliwego, wątroba ma za zadanie to unieszkodliwić. A co nam szkodzi? Leki, alkohol, jedzenie (nawozy, szkodliwe związki), ale także wirusy i bakterie. Wątroba ma również za zadanie wydalić substancje zbędne organizmowi.
Co się dzieje, gdy przeciążamy wątrobę poprzez stosowanie dużej ilości używek, leków i innych szkodliwych substancji? Nasza oczyszczalnia zaczyna szwankować. Na całe szczęście jest to organ wykazujący duże zdolności regeneracyjne. Jednak zbyt duże i powtarzające się uszkodzenia mogą prowadzić do zaburzeń w regeneracji tego narządu.
 
 
Ja prawidłowo zadbać o naszą wątrobę?
 
Należy zastosować dietę łatwostrawną niskotłuszczową. Ważne jest też umiarkowane spożywanie produktów białkowych. Także jeśli jesteś na diecie redukcyjnej i twój trener lub dietetyk zalecił ci dietę wysokobiałkową a zaczynasz czuć dolegliwości ze strony wątroby, czym prędzej wróć do odpowiednio zbilansowanych posiłków a także stosuj dietę łatwostrawną niskotłuszczową.
 
 
Szczegółowe zalecenia dietetyczne w przypadku chorej wątroby:
  • Ograniczenie ilości tłuszczu zwłaszcza zwierzęcego do max 30% zapotrzebowania energetycznego
  • Całkowite wyłączenie z diety dań typu fast food
  • Należy zrezygnować ze smażenia w głębokim tłuszczu; zalecaną formą obróbki cieplnej jest gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie w folii, pergaminie, rękawie foliowym
  • Należy całkowicie zrezygnować z dań typu instant, kostek rosołowych, gotowych dań z papierka i słoika, przypraw typu wegeta
  • Należy ograniczyć ilość spożywanego tłustego nabiału, czyli serów żółtych, pleśniowych, feta, fromage, tłustego mleka, twarogu
  • Należy, jeśli istnieje taka konieczność, ograniczyć produkty wysokobłonnikowe (z racji, że są ciężkostrawne albo wzdymające), czyli grube kasze, chleb z ziarnami, suche nasiona roślin strączkowych, rośliny kapustne
  • Należy ograniczyć do minimum ostre przyprawy, musztardę i ocet
  • Nie należy spożywać gęstych, zawiesistych sosów na bazie śmietany i mąki
  • Słodycze, ciasta, bułki słodkie należy ograniczyć do minimum lub całkowicie wyłączyć z jadłospisu
  • Przeciwwskazane są napoje jak mocna kawa i herbata, płynna czekolada, wszystkie napoje alkoholowe
  • Należy spożywać 4-5 posiłków w trakcie dnia w regularnych odstępach czasu.
 
Podstawowe założenia diety łatwostrawnej:
  • Dobór odpowiednich produktów spożywczych – produkty powinny ławo ulegać trawieniu w przewodzie pokarmowym
  • Dobór odpowiednich metod przygotowania posiłków – techniki kulinarne, które zmniejszają zawartość włókna pokarmowego w produktach roślinnych i sprawiają, że błonnik pokarmowy staje się delikatniejszy i mniej drażni przewód pokarmowy
 
Produkty wskazane:
  • Pieczywo jasne lub typu graham
  • Drobne kasze
  • Mleko słodkie i zsiadłe, jogurt kefir, białe sery chude
  • Jajko gotowane na miękko, sadzone z nieściętym żółtkiem, smażone na parze
  • Mięsa chude jak kurczak, indyk bez skóry, chuda wołowina, cielęcina i wieprzowina (w ograniczonych ilościach)
  • Chude ryby: dorsz, leszcz, mintaj, morszczuk, pstrąg, sola, szczupak, sandacz. Ryby tłuste tylko, gdy są dobrze tolerowane
  • Masło, margaryny miękkie, oleje roślinne
  • Marchew, burak, kalafior, dynia, szpinak, kabaczek, młody zielony groszek, młoda fasolka szparagowa
  • Ziemniaki gotowane na parze, tłuczone
  • Owoce dojrzałe, bez pestek i skórki
  • Przyprawy łagodne, zioła
  • Suplementacja ostropestem plamistym (czy to w formie oleju, nasion, czy tabletek)
 
Produkty niewskazane:
  • Mięsa tłuste!
  • Ryby wędzone
  • Mielonki
  • Pasztety (sklepowe, oraz domowej roboty tłuste)
  • Śmietana
  • Smalec
  • Wszystkie warzywa kapustne i inne ciężkostrawne jak cebula, czosnek, papryka, jeśli są źle tolerowane
  • Frytki, placki ziemniaczane, ziemniaki smażone, pyzy, chipsy
  • Owoce niedojrzałe, mało dojrzałe
  • Warzywa mocno dojrzałe
  • Orzechy (trzeba obserwować, jeśli drażnią należy ograniczyć do minimum)
  • Suche nasiona roślin strączkowych
  • Słodycze
  • Torty, ciasta, kremy
  • Mocna kawa herbata
  • Alkohol
  • Sosy i zupy z zasmażkami
  • Smażone produkty
  • Pieczone produkty wcześniej podsmażane
  • Ostre przyprawy
 
 
Wiem, że dla osób odchudzających się powyższe zalecenia mogą wydać się dziwne (jasne pieczywo, warzywa gotowane i w mniejszej ilości…) ale stosowanie tych zaleceń oraz ograniczenie spożywanych kalorii w diecie pozwolą na zdrową, bezpieczną i skuteczną redukcji masy ciała.
 
W momencie, gdy wątroba potrzebuję regeneracji, to ona na dany moment jest najważniejsza (piszę to do osób na diecie redukcyjnej), także nawet małe spowolnienie efektów redukcji masy ciała nie jest tak ważne jak powrót do zdrowia.
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł