Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 22.10.2017  |  Kraina smaku

Polędwiczka w sosie z grzybów leśnych

Anna Nowak

Grzyby opanowały mój dom! Są wszędzie, w każdym daniu. Niedługo zacznę je jeść również z owsianką… A najgorsze jest, że w domu tylko ja owe grzyby jadam, więc niedługo będę również walczyła z nadprogramowymi kilogramami :P
 
Jako kolejne danie z udziałem grzybów zaproponuję wam pyszną polędwiczkę w sosie z grzybów leśnych. Sama polędwica wieprzowa jest mięsem niemal doskonałym. Jest chuda, także spokojnie można ją wkomponować w menu a dodatkowo nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Jest delikatna w smaku i pyszna. Może służyć jako awaryjne danie w dni, kiedy brakuje nam pomysłu na obiad. Wystarczy pokroić ją w plastry i grillować 6 minut na patelni grillowej. W sosie grzybowym smakuje wspaniale! Polecam wypróbować ten prosty przepis.
 
 
Składniki na 4 porcje:
  • Polędwiczka wieprzowa – 1szt.
  • Grzyby leśne różne bądź w wersji lux – borowiki – u mnie 3 duże garście, może być więcej
  • Cebula – 1 mała sztuka
  • Bulion – 2 szklanki
  • Śmietana – 3 łyżki
  • Mąka – 1 łyżka
  • Masło – 2 łyżki
  • Olej – 1 łyżka
  • Tymianek suszony – 1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony – 1 łyżeczka
  • Kurkuma – 0,5 łyżeczki
  • Pieprz – 1 łyżeczka
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Grzyb suszony (opcjonalnie) – 1szt.
 
  1. Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w dowolne kawałki (mniejsze grzyby można zostawić całe, będą ładnie wyglądać)
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy grzyby i smażymy ok. 5-10 minut
  3. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w 2cm plastry, rozgniatamy każdy plaster delikatnie palcami
  4. Na patelnię grillową z odrobina oleju wykładamy osolone polędwiczki i smażymy z dwóch stron do lekkiego zarumienienia, zdejmujemy z patelni
  5. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy lekko na patelni, na której grillowaliśmy polędwiczkę, pod koniec smażenia podlewamy kilkoma łyżkami wody, aby zebrać resztki sosu który wypłynął z polędwiczki
  6. Grzyby, polędwiczkę, cebulę z wodą i (opcjonalnie) suszonego grzyba przekładamy do garnka, w którym będziemy przyrządzać danie
  7. Śmietanę i mąkę rozrabiamy w zimnym bulionie, przelewamy do garnka z grzybami i polędwiczką
  8. Całość zagotowujemy cały czas mieszając
  9. Dodajemy tymianek, rozmaryn, kurkumę, sos sojowy, pieprz i sól do smaku, mieszamy
  10. Gotujemy jeszcze 5 minut
 
20171005_164536.jpg
 
 
Proponuję danie zrobić trochę wcześniej (nawet dzień wcześniej), żeby smaki dobrze się połączyły. Niewskazane jest długie gotowanie dania.
 
Polędwiczkę w sosie z grzybów leśnych podajemy z puree ziemniaczanym (może być z tego przepisu) lub z makaronem tagliatelle.
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł