Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 04.06.2018  |  Kraina smaku

Łosoś z tymiankowym puree z batatów na grillowanych szparagach

Anna Nowak

Kolejny z wykwintnych obiadów, bardzo prostych i szybkich w wykonaniu. Robiąc takie dania przyjmowanie gości stanie się przyjemnością!
 
Długie przygotowywanie posiłku zaraz przed obiadem czy kolacją dla gości tylko zniechęca nas do ponownego zaproszenia przyjaciół czy rodziny. Dlatego posiłek powinien łączyć trzy bardzo ważne kwestie:
  • Przede wszystkim ma być pyszny!
  • Pięknie podany
  • I bardzo łatwy w wykonaniu 😊
To danie łączy ze sobą wszystkie trzy punkty. Wypróbujecie? 😊
 
Do przygotowania 2 porcji będziecie potrzebować:
  • Łosoś filet – ok. 250g
  • Batat – 1 sztuka
  • Tymianek – 2 łyżeczki
  • Masło – 2 łyżki
  • Szparagi – 1 pęczek (500g)
  • Olej – 3 łyżki
  • Sól i pieprz
 
  1. Łososia myjemy, osuszamy, odcinamy ostrym nożem skórę oraz doprawiamy solą
  2. Szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałą końcówkę
  3. Batata obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą do ilości 2cm od dna
  4. Bataty solimy i gotujemy do miękkości pod przykryciem
  5. Gdy bataty będą już prawie miękkie (bardzo szybko się gotują), wykładamy szparagi na patelnię grillową i grillujemy z każdej strony
  6. Gdy będą już prawie gotowe (zarumienione), polewamy 2 łyżkami oliwy i solimy
  7. W trakcie, gdy szparagi się grillują, rozgrzewamy patelnie z łyżką oleju i smażymy łososia. Nie za długo, tylko do ścięcia się mięsa. Możecie łososia upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 12-18 minut
  8. Do ugotowanych batatów dodajemy roztopione masło i tymianek i ubijamy na gładkie puree. Nie odlewamy wody, w której się gotowały
  9. Na talerzu układamy grillowane szparagi, puree z batatów a na to łososia (smażonego lub pieczonego)
  10. Podajemy z cząstką cytryny lub limonki i małą gałązką rozmarynu
 
20180521_163825.jpg
 
 
20180521_163936.jpg
 
 
20180521_164029.jpg
 
 
20180521_164314.jpg
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł