Kolejny z wykwintnych obiadów, bardzo prostych i szybkich w wykonaniu. Robiąc takie dania przyjmowanie gości stanie się przyjemnością!
Długie przygotowywanie posiłku zaraz przed obiadem czy kolacją dla gości tylko zniechęca nas do ponownego zaproszenia przyjaciół czy rodziny. Dlatego posiłek powinien łączyć trzy bardzo ważne kwestie:
-
Przede wszystkim ma być pyszny!
-
Pięknie podany
-
I bardzo łatwy w wykonaniu 😊
To danie łączy ze sobą wszystkie trzy punkty. Wypróbujecie? 😊
Do przygotowania 2 porcji będziecie potrzebować:
-
Łosoś filet – ok. 250g
-
Batat – 1 sztuka
-
Tymianek – 2 łyżeczki
-
Masło – 2 łyżki
-
Szparagi – 1 pęczek (500g)
-
Olej – 3 łyżki
-
Sól i pieprz
-
Łososia myjemy, osuszamy, odcinamy ostrym nożem skórę oraz doprawiamy solą
-
Szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałą końcówkę
-
Batata obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą do ilości 2cm od dna
-
Bataty solimy i gotujemy do miękkości pod przykryciem
-
Gdy bataty będą już prawie miękkie (bardzo szybko się gotują), wykładamy szparagi na patelnię grillową i grillujemy z każdej strony
-
Gdy będą już prawie gotowe (zarumienione), polewamy 2 łyżkami oliwy i solimy
-
W trakcie, gdy szparagi się grillują, rozgrzewamy patelnie z łyżką oleju i smażymy łososia. Nie za długo, tylko do ścięcia się mięsa. Możecie łososia upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 12-18 minut
-
Do ugotowanych batatów dodajemy roztopione masło i tymianek i ubijamy na gładkie puree. Nie odlewamy wody, w której się gotowały
-
Na talerzu układamy grillowane szparagi, puree z batatów a na to łososia (smażonego lub pieczonego)
-
Podajemy z cząstką cytryny lub limonki i małą gałązką rozmarynu
Smacznego!