Natka pietruszki i jej wielka moc! – zastosowanie natki pietruszki w medycynie naturalnej, kilka pomysłów jak przemycić natkę do codziennego menu oraz przepis na sałatkę Tabbouleh
I właśnie natka pietruszki jest ziołem, dzięki któremu możemy w bezpieczny i szybki sposób pozbyć się wielu dolegliwości.
-
Dzięki dużej zawartości żelaza natka pietruszki może być lekiem na anemię. Żelazo pochodzenia roślinnego jest bardzo dobrze przyswajane, dlatego warto włączyć natkę do codziennego menu w celu walki z niedokrwistością.
-
Natka pietruszki z racji zawartości potasu, który dba o gospodarkę wodno-elektrolitową będzie świetnym rozwiązaniem dla osób „łapiących wodę”. Dlatego jeśli opuchlizna z powodu upałów, długiego siedzenia czy miesiączki to Twoja zmora, zaprzyjaźnij się z natką.
-
Właściwości moczopędne oraz spora zawartość potasu to również niezbędny element diety dla zdrowych nerek i pęcherza moczowego. Natka pietruszki uważana jest za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków przeciw infekcjom nerek oraz dróg moczowych. Zalecana jest w chorobach nerek i przeciwdziała przewlekłej niewydolności tego narządu.
-
Dzięki zawartości beta-karotenu natka pietruszki to naturalne wspomaganie naszego wzroku.
-
Beta karoten wpływa również pozytywnie na skórę, wspomagając leczenie niektórych chorób skóry, przygotowując skórę na ekspozycję słoneczną a także poprawiając jej koloryt.
-
Natka to świetne źródło antyoksydantów, o których bardzo często wspominam w swoich postach. Antyoksydanty działają w ten sposób, że wyłapują i unieszkodliwiają wolne rodniki które są przyczyną starzenia organizmu (w tym narządów), mutacji komórkowych a nawet zachorowania na raka. Odpowiednia podaż roślin zawierających antyoksydanty to świetna obrona przeciw powstawaniu komórek nowotworowych!
-
Jak wspomniałam wyżej, natka pietruszki to petarda witaminy C. A witamina C chroni organizm przed infekcjami dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyseptycznym. Muszę jednak dodać, że witaminę C należy dostarczać zawsze, nie tylko w czasie przeziębienia czy grypy.
-
Łączna zawartość witamin i minerałów w natce pietruszki dba o prawidłowy stan skóry włosów i paznokci. Powszechnie znane są koktajle z użyciem natki mające za zadanie poprawić ogólny wygląd. Jeden nawet znajdziecie u mnie tutaj.
-
Ciekawostką może być, że związki bioaktywne występujące w natce pietruszki zmniejszają a nawet niwelują dolegliwości kobiece związane z menstruacją, czyli bóle brzucha, skurcze i opuchliznę.
-
Oprócz tego natka pietruszki dzięki specjalnym olejkom eterycznym odświeża oddech.
-
Zrób z natki pietruszki pesto. Możesz je użyć do makaronu, roladek mięsnych, naleśników albo zamiast masła do smarowania kanapek (co bardzo polecam!). Pesto zrobisz blendując pęczek posiekanej natki pietruszki z ząbkiem czosnku, małą garstką dowolnych orzechów i oliwą z oliwek. Takie pesto spokojnie może stać w lodówce przez kilka dni.
-
Natkę możesz pić w formie koktajlu. Po prostu zblenduj łyżkę (lub więcej) natki ze szklanką wody i popijaj w trakcie dnia. Możesz dodać plasterek cytryny i odrobinkę miodu. Albo zielonego ogórka 😊
-
Natka pietruszki to doskonały dodatek do wszelkich sałatek. Większą jej ilość zużyjesz robiąc tradycyjną sałatkę Tabbouleh (przepis poniżej), która może być dodatkiem do mięsa lub osobnym daniem np. w formie lunch boxa do pracy.
-
Natka pietruszki świetnie pasuje do owoców morza, także jeśli, jak ja, jesteś smakoszem krewetek, to syp śmiało, będzie pysznie!
-
Natka sprawdzi się również jako dodatek do tradycyjnego puree ziemniaczanego. Możesz dodać posiekaną natkę, albo też łyżkę lub dwie pesto. Dzięki natce ziemniaki osiągną nowy wymiar smaku, koloru i zapachu!
-
Oprócz tego natka to oczywiście doskonały dodatek do zup, mięs, ryb, sosów. Sprawdzi się jako posypka do sałatek, kanapek i makaronów.
Uwaga!
Ważną informacją jest, że natka pietruszki nie traci swoich właściwości po zamrożeniu. Nie traci też walorów smakowych.
-
Kasza bulgur surowa (możesz też użyć kus-kusu czy komosy ryżowej) – 35g
-
Natka pietruszki – 1 duży pęczek
-
Pomidor – 1 szt.
-
Szczypiorek – 2-3 gałązki
-
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
-
Sok z cytryny
-
Sól i pieprz do smaku
-
Ugotuj kaszę
-
Posiekaj bardzo drobno pietruszkę i szczypiorek
-
Pomidora pokrój w drobną kostkę
-
Wymieszaj wszystkie składniki
A może Ty masz jakiś pomysł na wykorzystanie natki w kuchni? Jeśli tak, podziel się nim w komentarzu pod postem lub na Facebooku.