Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 25.10.2018  |  Na zdrowie , Kraina smaku

Natka pietruszki i jej wielka moc! – zastosowanie natki pietruszki w medycynie naturalnej, kilka pomysłów jak przemycić natkę do codziennego menu oraz przepis na sałatkę Tabbouleh

Anna Nowak

Natka pietruszki to jedno z najbardziej znanych warzyw w kuchni polskiej i nie tylko. Ceniona za niezastąpione walory smakowe i aromatyczne jest nieodłącznym elementem wielu zup i dodatkiem do dań.  Jednak natka pietruszki to nie tyko piękny aromat i soczyście zielony kolor, ale również właściwości wykorzystywane w medycynie naturalnej.
 
Natka pietruszki to roślina z rodziny selerowatych a pochodzi z rejonów wybrzeża Morza Śródziemnego. Jest ona bogactwem witamin: A, C, E, K, B2, PP, B6 i kwasu foliowego. Zawartość witaminy C w natce pietruszki przekracza znacznie ilość występującą w cytrynie, papryce czy czarnej porzeczce. W 100g znajduje się aż 160mg witaminy C!
Mikroelementy w które bogata jest natka pietruszki to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk, miedź i mangan.
Liście pietruszki to również doskonałe źródło chlorofilu, czyli krwi roślin!
 
Wiem, że leki to niesamowite dobrodziejstwo i pomoc w nawet bardzo ciężkich przypadkach. Jednak wychodzę z założenia, że jeśli możemy poradzić sobie w sposób naturalny poprzez zioła, dietę i ruch, wielkim błędem, a nawet głupotą, byłoby z tego nie skorzystać.
 

I właśnie natka pietruszki jest ziołem, dzięki któremu możemy w bezpieczny i szybki sposób pozbyć się wielu dolegliwości.

  • Dzięki dużej zawartości żelaza natka pietruszki może być lekiem na anemię. Żelazo pochodzenia roślinnego jest bardzo dobrze przyswajane, dlatego warto włączyć natkę do codziennego menu w celu walki z niedokrwistością.
  • Natka pietruszki z racji zawartości potasu, który dba o gospodarkę wodno-elektrolitową będzie świetnym rozwiązaniem dla osób „łapiących wodę”. Dlatego jeśli opuchlizna z powodu upałów, długiego siedzenia czy miesiączki to Twoja zmora, zaprzyjaźnij się z natką.
  • Właściwości moczopędne oraz spora zawartość potasu to również niezbędny element diety dla zdrowych nerek i pęcherza moczowego. Natka pietruszki uważana jest za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków przeciw infekcjom nerek oraz dróg moczowych. Zalecana jest w chorobach nerek i przeciwdziała przewlekłej niewydolności tego narządu.
  • Dzięki zawartości beta-karotenu natka pietruszki to naturalne wspomaganie naszego wzroku.
  • Beta karoten wpływa również pozytywnie na skórę, wspomagając leczenie niektórych chorób skóry, przygotowując skórę na ekspozycję słoneczną a także poprawiając jej koloryt.
  • Natka to świetne źródło antyoksydantów, o których bardzo często wspominam w swoich postach. Antyoksydanty działają w ten sposób, że wyłapują i unieszkodliwiają wolne rodniki które są przyczyną starzenia organizmu (w tym narządów), mutacji komórkowych a nawet zachorowania na raka. Odpowiednia podaż roślin zawierających antyoksydanty to świetna obrona przeciw powstawaniu komórek nowotworowych!
  • Jak wspomniałam wyżej, natka pietruszki to petarda witaminy C. A witamina C chroni organizm przed infekcjami dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyseptycznym. Muszę jednak dodać, że witaminę C należy dostarczać zawsze, nie tylko w czasie przeziębienia czy grypy.
  • Łączna zawartość witamin i minerałów w natce pietruszki dba o prawidłowy stan skóry włosów i paznokci. Powszechnie znane są koktajle z użyciem natki mające za zadanie poprawić ogólny wygląd. Jeden nawet znajdziecie u mnie tutaj.
  • Ciekawostką może być, że związki bioaktywne występujące w natce pietruszki zmniejszają a nawet niwelują dolegliwości kobiece związane z menstruacją, czyli bóle brzucha, skurcze i opuchliznę.
  • Oprócz tego natka pietruszki dzięki specjalnym olejkom eterycznym odświeża oddech.
 
pesto-1812021_1920.jpg
 
 
Jak widać z powyższych natka pietruszki słusznie nazywana jest superfoodem i zdecydowanie powinna się znaleźć w naszym codziennym menu. Ale w jaki sposób ją dostarczać w swoim menu? Mam na to kilka pomysłów!
  • Zrób z natki pietruszki pesto. Możesz je użyć do makaronu, roladek mięsnych, naleśników albo zamiast masła do smarowania kanapek (co bardzo polecam!). Pesto zrobisz blendując pęczek posiekanej natki pietruszki z ząbkiem czosnku, małą garstką dowolnych orzechów i oliwą z oliwek. Takie pesto spokojnie może stać w lodówce przez kilka dni.
  • Natkę możesz pić w formie koktajlu. Po prostu zblenduj łyżkę (lub więcej) natki ze szklanką wody i popijaj w trakcie dnia. Możesz dodać plasterek cytryny i odrobinkę miodu. Albo zielonego ogórka 😊
  • Natka pietruszki to doskonały dodatek do wszelkich sałatek. Większą jej ilość zużyjesz robiąc tradycyjną sałatkę Tabbouleh (przepis poniżej), która może być dodatkiem do mięsa lub osobnym daniem np. w formie lunch boxa do pracy.
  • Natka pietruszki świetnie pasuje do owoców morza, także jeśli, jak ja, jesteś smakoszem krewetek, to syp śmiało, będzie pysznie!
  • Natka sprawdzi się również jako dodatek do tradycyjnego puree ziemniaczanego. Możesz dodać posiekaną natkę, albo też łyżkę lub dwie pesto. Dzięki natce ziemniaki osiągną nowy wymiar smaku, koloru i zapachu!
  • Oprócz tego natka to oczywiście doskonały dodatek do zup, mięs, ryb, sosów. Sprawdzi się jako posypka do sałatek, kanapek i makaronów.
 

Uwaga!

Ważną informacją jest, że natka pietruszki nie traci swoich właściwości po zamrożeniu. Nie traci też walorów smakowych.

 
Sałatka Tabbouleh – przepis na 2 porcje:
  • Kasza bulgur surowa (możesz też użyć kus-kusu czy komosy ryżowej) – 35g
  • Natka pietruszki – 1 duży pęczek
  • Pomidor – 1 szt.
  • Szczypiorek – 2-3 gałązki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  1. Ugotuj kaszę
  2. Posiekaj bardzo drobno pietruszkę i szczypiorek
  3. Pomidora pokrój w drobną kostkę
  4. Wymieszaj wszystkie składniki
 
Oczywiście sałatkę możesz dowolnie modernizować (np. dodając zielonego ogórka), tak, aby jak najbardziej Ci smakowała.
 
 
To tyle na temat natki pietruszki. Mam nadzieję, że przekonałam Cię, że naprawdę warto wprowadzić natkę na stałe do menu 😊

A może Ty masz jakiś pomysł na wykorzystanie natki w kuchni? Jeśli tak, podziel się nim w komentarzu pod postem lub na Facebooku.

 
ania- mojesante.jpg
 
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł