Grzyby opanowały mój dom! Są wszędzie, w każdym daniu. Niedługo zacznę je jeść również z owsianką… A najgorsze jest, że w domu tylko ja owe grzyby jadam, więc niedługo będę również walczyła z nadprogramowymi kilogramami :P
Jako kolejne danie z udziałem grzybów zaproponuję wam pyszną polędwiczkę w sosie z grzybów leśnych. Sama polędwica wieprzowa jest mięsem niemal doskonałym. Jest chuda, także spokojnie można ją wkomponować w menu a dodatkowo nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Jest delikatna w smaku i pyszna. Może służyć jako awaryjne danie w dni, kiedy brakuje nam pomysłu na obiad. Wystarczy pokroić ją w plastry i grillować 6 minut na patelni grillowej. W sosie grzybowym smakuje wspaniale! Polecam wypróbować ten prosty przepis.
Składniki na 4 porcje:
-
Polędwiczka wieprzowa – 1szt.
-
Grzyby leśne różne bądź w wersji lux – borowiki – u mnie 3 duże garście, może być więcej
-
Cebula – 1 mała sztuka
-
Bulion – 2 szklanki
-
Śmietana – 3 łyżki
-
Mąka – 1 łyżka
-
Masło – 2 łyżki
-
Olej – 1 łyżka
-
Tymianek suszony – 1 łyżeczka
-
Rozmaryn suszony – 1 łyżeczka
-
Kurkuma – 0,5 łyżeczki
-
Pieprz – 1 łyżeczka
-
Sos sojowy – 1 łyżka
-
Sól do smaku
-
Grzyb suszony (opcjonalnie) – 1szt.
-
Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w dowolne kawałki (mniejsze grzyby można zostawić całe, będą ładnie wyglądać)
-
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy grzyby i smażymy ok. 5-10 minut
-
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w 2cm plastry, rozgniatamy każdy plaster delikatnie palcami
-
Na patelnię grillową z odrobina oleju wykładamy osolone polędwiczki i smażymy z dwóch stron do lekkiego zarumienienia, zdejmujemy z patelni
-
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy lekko na patelni, na której grillowaliśmy polędwiczkę, pod koniec smażenia podlewamy kilkoma łyżkami wody, aby zebrać resztki sosu który wypłynął z polędwiczki
-
Grzyby, polędwiczkę, cebulę z wodą i (opcjonalnie) suszonego grzyba przekładamy do garnka, w którym będziemy przyrządzać danie
-
Śmietanę i mąkę rozrabiamy w zimnym bulionie, przelewamy do garnka z grzybami i polędwiczką
-
Całość zagotowujemy cały czas mieszając
-
Dodajemy tymianek, rozmaryn, kurkumę, sos sojowy, pieprz i sól do smaku, mieszamy
-
Gotujemy jeszcze 5 minut
Proponuję danie zrobić trochę wcześniej (nawet dzień wcześniej), żeby smaki dobrze się połączyły. Niewskazane jest długie gotowanie dania.
Polędwiczkę w sosie z grzybów leśnych podajemy z puree ziemniaczanym (może być z tego przepisu) lub z makaronem tagliatelle.
Smacznego!