18.05.2018
|
Kraina smaku
Sałatka na liściach szpinaku z awokado, jajkiem i sosem na bazie ajvaru z grzankami
Coś nieziemsko pysznego i szybciutkiego w wykonaniu. Coś idealnego na śniadanie, lekki obiad lub kolację. Dodatkowo bardzo zdrowego i sycącego! Czyli sałatka z awokado, jajkiem i nieziemskim sosem na bazie ajvaru. A to tego pyszne i chrupiące grzanki. Kto się pisze? 😊
Do przyrządzenia jednej porcji sałatki będziecie potrzebować:
-
Szpinak baby – spora garść
-
Szczypiorek – pół pęczka
-
Natka pietruszki – pół pęczka
-
Awokado – ½ szt.
-
Pomidor – 1szt.
-
Jajko duże – 1szt. (lub 5szt. jaj przepiórczych)
-
Ajvar – 1 łyżka
-
Sok z cytryny – 2 łyżki
-
Olej/oliwa – 1 łyżka
-
Czosnek w proszku – ¼ łyżeczki
-
Sól i pieprz do smaku
-
Bagietka – 2 kawałki
-
Olej do smażenia – ½ łyżki
-
Szczypiorek i natkę kroimy drobno, mieszamy ze szpinakiem
-
Na szpinaku układamy kawałki awokado (pokrojone w kostkę lub plasterki), kawałki jajka i pomidora pokrojonego w kostkę
-
Przygotowujemy sos mieszając ajvar z sokiem z cytryny, oliwą i czosnkiem
-
Przygotowujemy grzanki obsmażając bagietkę na oleju z dwóch stron na złoto (możecie zrobić bagietkę czosnkową, nacierając ją przed smażeniem przekrojonym ząbkiem czosnku)
-
Sałatkę podajemy z sosem i grzankami
Porcja sałatki to ok. 480kcal.
Smacznego!