14.05.2018
|
Kraina smaku
Wykwintny obiad z nutą orientu w 40 minut, czyli szaszłyki ze schabu z fioletowym puree na grillowanej cukinii
Jeśli tylko najdzie was na małą odmianę na talerzu lub zastanawiacie się co tu przyrządzić na proszony obiad, pomyślcie o tym daniu 😊
Pyszny, miękki i aromatyczny schab w postaci szaszłyków, zjawiskowe puree w kolorze fioletowym oraz pięknie zarumieniona grillowana cukinia. A to wszystko w raptem 40 minut! Łącznie z obieraniem i gotowaniem. Czyż to nie brzmi kusząco?
Do przygotowania 2-4 porcji dania będziecie potrzebować:
Szaszłyki
-
Schab – 5 plastrów o grubości ok 1cm (ok. 360g)
-
Sól do smaku
-
Papryka słodka – 1 łyżeczka
-
Czosnek w proszku – 1 łyżeczka
-
Chili mielone – ½ łyżeczki
-
Kumin – ½ łyżeczki
-
Kurkuma – ½ łyżeczki
-
Olej – 3 łyżki
Fioletowe puree
-
Fioletowe ziemniaki – ok. ½ kg (ja kupiłam w Tesco, ale wiem, że bywają również w Lidlu)
-
Sól do smaku
-
Masło – 1 czubata łyżka
-
Mleko – 1/3 szklanki
Grillowana cukinia
-
Cukinia – 1 szt. średniej wielkości
-
Sól do smaku
-
Kumin – ok. ½ łyżeczki
-
Olej – 2 łyżki
-
Najpierw przygotowujemy schab: odkrawamy białą błonkę i kroimy kotlety w 1cm paski
-
W misce mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą i obtaczamy w tym schab (będziemy marynować tyle ile będzie trwało obieranie i gotowanie ziemniaków)
-
Obieramy ziemniaki (uwaga – farbują ręce), kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z grubym dnem
-
Zalewamy ziemniaki tak aby w garnku były tylko ok. 2 cm wody, solimy, wstawiamy na gaz i gotujemy do miękkości (u mnie ok. 5-10 minut, szybciutko)
-
W trakcie, gdy gotują się ziemniaki przygotowujemy cukinię, krojąc ją w 1-1,5cm plastry, posypując solą, kuminem i smarując olejem
-
Przygotowujemy również szaszłyki, nadziewając mięso „slalomem” na patyki od szaszłyków (możecie też zrobić ślimaczki)
-
Jak szaszłyki i cukinia będą już gotowe, ziemniaki też powinny zdążyć się ugotować
-
Gdy są już miękkie, wlewamy do nich roztopione masło i gorące mleko (nie wylewamy wody, w której się gotowały) i ubijamy na gładkie puree. Przykrywamy pokrywką (żeby nie ostygło) i odstawiamy
-
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy szaszłyki z każdej strony, do momentu aż mięso się zetnie, nie za długo, żeby mięsa nie przesuszyć
-
Gdy szaszłyki będą gotowe, zdejmujemy je z patelni i wykładamy na nią cukinię, którą grillujemy z dwóch stron aż ładnie się zarumieni (ok. 2 minuty z każdej strony)
-
Na talerzach układamy cukinię, na to puree a później szaszłyki. Całość dekorujemy świeżymi ziołami (ja użyłam oregano)
Smacznego!