Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 14.05.2018  |  Kraina smaku

Wykwintny obiad z nutą orientu w 40 minut, czyli szaszłyki ze schabu z fioletowym puree na grillowanej cukinii

Anna Nowak

Jeśli tylko najdzie was na małą odmianę na talerzu lub zastanawiacie się co tu przyrządzić na proszony obiad, pomyślcie o tym daniu 😊
 
Pyszny, miękki i aromatyczny schab w postaci szaszłyków, zjawiskowe puree w kolorze fioletowym oraz pięknie zarumieniona grillowana cukinia. A to wszystko w raptem 40 minut! Łącznie z obieraniem i gotowaniem. Czyż to nie brzmi kusząco?
 
 
Do przygotowania 2-4 porcji dania będziecie potrzebować:
 
Szaszłyki
  • Schab – 5 plastrów o grubości ok 1cm (ok. 360g)
  • Sól do smaku
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Czosnek w proszku – 1 łyżeczka
  • Chili mielone – ½ łyżeczki
  • Kumin – ½ łyżeczki
  • Kurkuma – ½ łyżeczki
  • Olej – 3 łyżki
 
Fioletowe puree
  • Fioletowe ziemniaki – ok. ½ kg (ja kupiłam w Tesco, ale wiem, że bywają również w Lidlu)
  • Sól do smaku
  • Masło – 1 czubata łyżka
  • Mleko – 1/3 szklanki
Grillowana cukinia
  • Cukinia – 1 szt. średniej wielkości
  • Sól do smaku
  • Kumin – ok. ½ łyżeczki
  • Olej – 2 łyżki
20180509_171013.jpg
 
  1. Najpierw przygotowujemy schab: odkrawamy białą błonkę i kroimy kotlety w 1cm paski
  2. W misce mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą i obtaczamy w tym schab (będziemy marynować tyle ile będzie trwało obieranie i gotowanie ziemniaków)
  3. Obieramy ziemniaki (uwaga – farbują ręce), kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z grubym dnem
  4. Zalewamy ziemniaki tak aby w garnku były tylko ok. 2 cm wody, solimy, wstawiamy na gaz i gotujemy do miękkości (u mnie ok. 5-10 minut, szybciutko)
  5. W trakcie, gdy gotują się ziemniaki przygotowujemy cukinię, krojąc ją w 1-1,5cm plastry, posypując solą, kuminem i smarując olejem
  6. Przygotowujemy również szaszłyki, nadziewając mięso „slalomem” na patyki od szaszłyków (możecie też zrobić ślimaczki)
  7. Jak szaszłyki i cukinia będą już gotowe, ziemniaki też powinny zdążyć się ugotować
  8. Gdy są już miękkie, wlewamy do nich roztopione masło i gorące mleko (nie wylewamy wody, w której się gotowały) i ubijamy na gładkie puree. Przykrywamy pokrywką (żeby nie ostygło) i odstawiamy
  9. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy szaszłyki z każdej strony, do momentu aż mięso się zetnie, nie za długo, żeby mięsa nie przesuszyć
  10. Gdy szaszłyki będą gotowe, zdejmujemy je z patelni i wykładamy na nią cukinię, którą grillujemy z dwóch stron aż ładnie się zarumieni (ok. 2 minuty z każdej strony)
  11. Na talerzach układamy cukinię, na to puree a później szaszłyki. Całość dekorujemy świeżymi ziołami (ja użyłam oregano)
 
20180509_170908.jpg
 
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł